Gemeente Venray

/ College stemt in met Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Blitterswijck

20 september 2011

College stemt in met Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Blitterswijck

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 20 september ingestemd met de Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Blitterswijck. In de structuurvisie staat beschreven hoe het dorp Blitterswijck er over tien jaar uit zou moeten zien.

Ruim 55 inwoners hebben op 7 september ingestemd met de inhoud van het dorpsontwikkelingsplan (DOP). Er werd vastgesteld dat het van groot belang is om het goede sociaal klimaat in Blitterswijck te behouden en waar mogelijk verder te versterken. De dorpsraad heeft inwoners en belangengroepen opgeroepen om mee te werken aan de uitvoering van het DOP; 22 aanwezigen gaven hieraan gehoor en meldden zich bij de dorpsraad aan.

Analyse, visie en uitvoeringsprogramma

De structuurvisie bestaat uit drie onderdelen: een analyse van het dorp, een visie waarin staat beschreven hoe het dorp er over tien jaar uit zou moeten zien, en een uitvoeringsprogramma om deze visie te realiseren. In alle onderdelen wordt ingegaan op zowel ruimtelijke, functionele, economische als sociaal-maatschappelijke thema's.

Belangrijkste speerpunten

De inwoners gaven aan dat het realiseren van nieuwe woningen voor Blitterswijck het belangrijkste is. Dorpsbewoners hebben hiervoor zelf het project Molenhof opgezet. Daarnaast maakt een projectontwikkelaar plannen voor de Eckmanshof, Wonen Limburg participeert daarin. Beide woningbouwplannen worden ondersteund door de gemeente. In overleg met de bewoners zijn de belangrijkste speerpunten voor de komende tien jaar als volgt vastgesteld in het uitvoeringsprogramma:


1a) Behoud sociaal klimaat; het moderniseren van gemeenschapsaccommodaties en het bevorderen van samenwerking, informatie-uitwisseling en participatie van de jeugd bij verenigingen en vrijwilligerswerk.


1b) Doorontwikkeling brede school; versterking basisonderwijs in combinatie met kinderopvang, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, bibliotheek en mogelijke nieuwe functies.


1c) Opzetten van gemeenschappelijk eetpunt en dagopvang ten behoeve van bevordering sociale contacten van kwetsbare inwoners.

Vervolgtraject

De Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Blitterswijck wordt op 11 oktober behandeld door de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en op
1 november door de gemeenteraad. U kunt de structuurvisie vinden op www.venray.nl en www.gebiedspanel.nl.