Gemeente Kampen

Meerjarenplan jaarwisseling vastgesteld

20-09-2011 Het college heeft het Meerjarenplan Jaarwisseling 2011-2016 vastgesteld. Het document wordt in oktober aan de gemeenteraad aangeboden.
De jaarwisseling is in Kampen elk jaar weer een evenement dat velen veel plezier geeft. Helaas brengt het ook elk jaar overlast en schade met zich mee. Of het nu gaat om het carbid schieten of de vreugdevuren of het vernielen van speeltoestellen. De gemeente investeert samen met haar partners jaarlijks veel tijd en geld in oud en nieuw om het op een ordelijke manier te laten verlopen.

De jaarwisseling 2010-2011 is rustig verlopen. Niet alleen het schadebedrag was lager, ook het gevoel in de verschillende wijken was beter. Vanwege deze positieve resultaten wordt het optreden van 2010 als basis genomen voor het optreden in de toekomst. Hierbij wordt naar de komende vijf jaar gekeken, waarbij de gewenste situatie elk jaar een stapje dichterbij komt.

De gewenste situatie is: een jaarwisseling waarbij iedereen het naar de zin heeft, overlast minimaal is, inzet van politie, brandweer en gemeente minimaal is en ook de schades beperkt blijven.

In het meerjarenplan worden de volgende thema's behandeld:


* Vreugdevuren (in en buiten de containers); komen tot schone vuren in kleinere containers

* Straatfeesten (zoals in de wijk Hagenbroek); het moet meer het karakter van een wijkfeest krijgen

* Carbid schieten; alleen schieten op toegestane tijden en met verantwoorde bussen

* Autoracen op het Markeresplein in IJsselmuiden; in overleg met de jongeren komen tot een veiliger alternatief
* Feest in de Deltamanege in IJsselmuiden; voortzetten subsidie voor de beveiliging tijdens het feest

Omdat een ordelijke jaarwisseling niet af te dwingen is, zet de gemeente Kampen in op het actief betrekken van wijken en buurten. Uitgangspunt daarbij is dat een gezellige jaarwisseling een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Dit neemt niet weg dat, net als vorig jaar, juridische stappen worden gezet tegen diegene die het feest verstoren.

Burgemeester Bort Koelewijn benadrukt: "De goede samenwerking met groepen jongeren werpt over de hele linie zijn vruchten af. Samen met wijkagenten, jongerenwerk en de betreffende jongeren, willen we dat enthousiast voortzetten. Daarnaast is gebleken dat de dreiging van de stevige boetes tegen afvalverbranding werkt. Het meerjarenplan bouwt hierop voort. Tegelijkertijd besef ik dat de samenleving niet maakbaar is en dat we oog moeten blijven houden voor onverwachte ontwikkelingen."

Het meerjarenplan geeft op genoemde thema's een algemene gewenste richting aan. Jaarlijks worden door de werkgroep Jaarwisseling in samenspraak met de burgemeester deelplannen gemaakt. De werkgroep bestaat uit politie, Stichting Jongerenwerk Kampen en de gemeente Kampen.
20-09-2011