Gemeente Kampen

Speeltrommel Nieuwe Toren besmeurd door poederblusser

20-09-2011 De onlangs gerestaureerde speeltrommel in de Nieuwe Toren is zondag 11 september in alle vroegte door vandalen bespoten met een poederblusser.
De verwachting is dat de schade zo'n EUR 50.000 bedraagt. Hiervan is inmiddels aangifte gedaan bij de politie, die de zaak in onderzoek heeft.

Vermoedelijk drie jongens zijn rond 7.30 uur op zondag 11 september over de hekken rondom de toren geklommen en zijn via de stijger de Nieuwe Toren binnengedrongen. Eenmaal in de top van de toren aangekomen, hebben ze een poederblusser leeggespoten in de ruimte waar de speeltrommel opgesteld is. Het poeder heeft de speeltrommel en apparatuur in de directe omgeving daarvan met een laag bedekt. Het poedermengsel uit de poederblusser zorgt voor een aantasting van koper en brons en deze aantasting stopt niet zolang er poeder op de trommel aanwezig is. De elektrische schakelkast in de nabijheid van de trommel is door het poeder kapot gegaan.
Vernielde speeltrommel Nieuwe Toren
Een materiaaldeskundige heeft de schade onderzocht en geconstateerd dat op de speeltrommel en met name in de gaten van de trommel nog poeder aanwezig is. De reinigingswerkzaamheden van de hele ruimte, de speeltrommel en de specifieke onderdelen daarvan, gaan enkele weken in beslag nemen omdat dit handmatig en op specialistische wijze moet gebeuren. Hierdoor komen ook de restauratiewerkzaamheden van de beiaard tijdelijk stil te liggen. De schade bedraagt naar verwachting zo'n EUR 50.000.

Wethouder Pieter Treep vindt de vernieling onbegrijpelijk. "De jongeren die dit op hun geweten hebben, moeten beseffen wat de gevolgen zijn van hun daden. Ik hoop van harte dat het lukt de daders te vinden, zodat zij hiermee geconfronteerd kunnen worden. Ik roep eventuele getuigen dan ook op om tips die kunnen leiden tot aanhouding van de daders, te melden bij de politie."

De reinigingswerkzaamheden aan de speeltrommel en in de ruimte eromheen heeft mogelijk ook gevolgen voor het programma rond de aangekondigde officiële opening van de Nieuwe Toren op 20 oktober. De speeltrommel zou vanaf dat moment weer als vanouds op de hele uren te horen zijn, maar de kans is aanwezig dat de werkzaamheden niet in oktober afgerond kunnen worden.
20-09-2011