Gemeente Kampen

Vanaf volgend jaar weer startersleningen beschikbaar

20-09-2011 De gemeente Kampen heeft voor 2012 opnieuw een budget gereserveerd voor startersleningen.
Hiermee wil de gemeente voldoen aan de vraag naar startersleningen. Voor 2012 is een budget van EUR 300.000 beschikbaar. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om dit budget te verruimen met nog eens EUR 150.000. De gemeenteraad buigt zich hier eind oktober over.

Wethouder Janita Tabak: "De aanscherping van de hypotheekregels treffen vooral de starters op de woningmarkt. Door hen een duwtje in de rug te blijven geven via een starterslening, willen we de aankoop van woningen voor deze doelgroep makkelijker maken. Zij zorgen bovendien voor doorstroming op de woningmarkt. Op dit moment worden er voldoende bestaande woningen voor starters aangeboden. Deze moeten `concurreren' met aantrekkelijke nieuwe starterswoningen. Om de aantrekkelijkheid van de bestaande woningen te vergroten, worden de leningen alleen nog verstrekt voor deze woningen. De idee is dat de bestaande woningen minder lang te koop staan en dit positieve gevolgen heeft voor de leefbaarheid van een wijk".

Om het budget gerichter in te zetten en meer starters te kunnen helpen, zijn de voorwaarden op punten gewijzigd.

Gewijzigde voorwaarden starterslening


* De lening wordt alleen nog verstrekt voor de aankoop van bestaande bouw om doorstroming te bevorderen. In een onlangs gehouden conferentie met marktpartijen (projectontwikkelaars, makelaars, corporaties en andere deskundigen) en het college van burgemeester en wethouders werd dit uitgangspunt onderstreept.
* Er staan veel bestaande woningen te koop in het goedkope segment. Om de aantrekkelijkheid van deze woningen te vergroten, is het daarom verstandig de starterslening alleen beschikbaar te laten zijn voor bestaande woningen. De doorstroming wordt daardoor bevorderd, wat ook effect heeft op de verkoop van nieuwbouwwoningen in het middeldure en duurdere segment.

* Verder wordt de maximale lening die verkregen kan worden teruggebracht naar EUR 33.000 en is de maximale verwervingskostengrens verlaagd van EUR 210.000 tot EUR 190.000.
* Tot slot is de stapeling van kortingsconstructies zoals Koop Garant/Koop Goedkoop en de starterslening niet meer toegestaan.

Starterslening loopt goed

De starterslening die de gemeente Kampen sinds 2007 aanbiedt loopt binnen Kampen erg goed. Inmiddels zijn er 117 leningen verstrekt. Begin april van dit jaar moest al geconstateerd worden dat het huidige budget op dreigde te raken en werd een stop op de startersleningen gezet. 20-09-2011