Waterschap Zuiderzeeland


noodzakelijk

Maatregelen bij erfafspoeling noodzakelijk

De afgelopen periode is er bij de waterschappen in Nederland veel aandacht geweest voor erafspoelwater op (melk)veehouderijbedrijven. Erfafspoeling zorgt namelijk voor een hoge belasting van het oppervlaktewater; water waar mens en dier gebruik van maakt. Daarom heeft de landelijke werkgroep Erfafspoeling deze erfafspoeling en mogelijke maatregelen om de verontreiniging te verminderen in beeld gebracht in een rapport. Tijdens het symposium voor de agrarische sector en watertoezichthouders van vandaag, dinsdag 20 september, onderstreepte Waterschap Zuiderzeeland nogmaals de noodzaak van maatregelen tegen erfafspoeling.

Werkgroep Erfafspoeling

Verontreiniging van oppervlaktewater ontstaat doordat regenwater op het verharde erf in contact komt met onder andere voer(resten), mest(resten) en perssappen. Dit verontreinigde water stroomt vervolgens af naar het oppervlaktewater. Om dit probleem in kaart te brengen en aandacht te geven is de landelijke werkgroep Erfafspoeling samengesteld. De werkgroep is een samenwerkingsverband van waterschappen, Unie van Waterschappen (UvW), Stichting toegepast onderzoek waterbeheer (STOWA), RWS waterdienst en Broos Water B.V.

Problematiek

De problematiek rond erfafspoeling werd tijdens het symposium nogmaals onderstreept door Siem Jan Schenk, voorzitter LTO-Noord en Gert Verwolf, dijkgraaf waterschap Veluwe, vice-voorzitter Unie van Waterschappen en voorzitter commissie Waterketen en emissies (CWE). "De vraag `Waar moeten we ons de komende jaren aan houden' moet op korte termijn beantwoord worden. Daarom moeten we gezamenlijk met de waterschappen om tafel om te bespreken wat haalbaar en betaalbaar is, zodat de agrarische sector in beweging komt", zegt Siem Jan Schenk. "Schoon water is van belang voor de waterschappen en de landbouw. Ik roep daarom de agrarische sector op om met een duidelijke plan van aanpak te komen. We gaan dan zeker in gesprek met LTO", aldus Gert Verwolf.

Activiteitenbesluit

De Nederlandse waterschappen willen de agrarische sector graag informeren over de nieuwe eisen waar een nieuwe voeropslag aan moet voldoen, zodat erfafspoelwater wordt voorkomen. Deze nieuwe eisen worden opgenomen in het Activiteitenbesluit; de wettelijke kaders voor agrarische bedrijven in Nederland. Het Activiteitenbesluit zal waarschijnlijk medio 2012 in werking treden en staat niet langer toe verontreinigd regenwater te lozen in het oppervlaktewater en de bodem. Maatregelen die de agrariër hiervoor zouden moeten treffen gaan vanaf dat moment verder dan een "bezemschoon erf".

Siem Jan Schenk (LTO-Noord) en Gert Verwolf (Unie van Waterschappen) schudden elkaar de hand op een verdere samenwerking

© Waterschap Zuiderzeeland

-