Ingezonden persbericht


Persbericht

Eigen schuld, dikke bult!?'

'Armoede en Schulden: hoe gaan we ermee om?'
Dat is de vraag die GIDSnetwerk Rotterdam centraal stelt op haar Prinsjesdagevent, 20 september.

Dinsdag 20 september, 16:30 ­ 19:30 uur.
Koningskerk. Stieltjesstraat 30, Rotterdam.

Met sprekers: Rabbijn Soetendorp en Clara Sies (Voedselbank), die het onderwerp vanuit mondiaal en Rotterdams perspectief belichten.

Eigen schuld?
Twintig procent van de Rotterdammers kampt met problematische schulden, volgens de Rotterdamse wethouder Florijn. Is dat: 'Eigen schuld, dikke bult!?' "Dat ligt genuanceerder", reageert Erik Jan Stam. Deze predikant binnen de Evangelische Broedergemeente kwam zelf in de schulden vanwege een zakelijk debacle en een echtscheiding "Ik weet uit ervaring dat het moeilijk kan zijn om de weg terug te vinden; als ik geen goed netwerk van vrienden had gehad, was ik onder de brug geëindigd." Het onderwerp moet meer bespreekbaar worden, volgens Stam. Niet alleen bij lage inkomens, maar ook bij een modaal inkomen kan de scheidslijn naar schulden dun zijn. Stam heeft intussen een training van SchuldHulpMaatje gevolgd om meer inzicht te krijgen in de materie en om nu anderen te kunnen helpen. Tijdens het event zal hij zijn persoonlijke verhaal vertellen middels een workshop.

SchuldHulpMaatje
Tijdens het event zal SchuldHulpMaatje nader worden toegelicht. Deze instantie is in een jaar tijd gegroeid met 600 buddy's in 25 plaatsen. Vrijwilligers krijgen een driedaagse training om mensen met schulden te helpen om de negatieve spiraal te doorbreken. (www.schuldhulpmaatje.nl Contactpersoon Rotterdam: Alexander Borst (KSA/GCW) tel: 010-466 67 22.

Workshops.
Vanuit verschillende invalshoeken geven workshopleiders inzicht in de problematiek:
- Wat een kerk kan doen, door Jitse Kok (diaconie PKN Rotterdam-Zuid).
- Preventie onder de jeugd, door Art-Jan van Cappellen (voormalig medewerker van The Mall/Youth for Christ).
- Samenwerken met officiële instanties, door Jan van Rossen (Modus Vivendi, professionele schuldhulpverlening).
- Als je als ondernemer met loonbeslag te maken krijgt, door Frans Schot (ondernemer).
- 'Als je in de schulden komt', door Erik Jan Stam (predikant Evangelische Broedergemeente).

Inventariseren
Workshopleiders inventariseren knelpunten, succesfactoren en ideeën die in de workshops naar voren komen, om deze te evalueren met de lokale betrokken diaconale en sociale partijen: KSA/GCW, Mara, SKIN, SKIN-Rotterdam en RoSA.

Doelgroep
De organisatoren richten zich op leidinggevenden en initiatiefnemers uit diverse disciplines in de Rotterdamse samenleving die te maken hebben, of kunnen krijgen, met mensen met schulden binnen kerk, bedrijf, politiek en maatschappelijk welzijn.

GIDSnetwerk
Sinds 2006, organiseert stichting GIDSnetwerk Rotterdam stadsbrede events, o.a. rond Prinsjesdag. Met de christelijke levensbeschouwing als inspiratiebron, biedt GIDS lokale initiatiefnemers uit kerk en maatschappij een platform voor ontmoeting rond actuele thema's. Met als doel om samen oplossingen te zoeken voor hedendaagse uitdagingen in de samenleving. Naast Rotterdam, is GIDSnetwerk actief in ruim dertig steden. www.gidsnetwerk




Ingezonden persbericht