Ingezonden persbericht


VOORLICHTINGSLESSEN HALT REGIO UTRECHT WEER VAN START

Onlangs zijn de scholen weer begonnen. Ook Halt Regio Utrecht is de afgelopen weken weer gestart met het geven van voorlichtingslessen op scholen uit het primair- en secundair onderwijs in de provincie Utrecht. De lessen worden gegeven in overleg met de school en gemeente.

In de interactieve lessenreeks staan twee onderwerpen centraal: de eigen verantwoordelijkheid bij het maken van keuzes en het vergroten van het bewustzijn van de gevolgen van criminaliteit, niet alleen voor de jongere zelf, maar ook voor het slachtoffer, de omgeving en de samenleving in het algemeen. De lessen worden door zowel leerkrachten als leerlingen zeer goed gewaardeerd. De gemeenten in de provincie Utrecht onderkennen het belang van deze lessen in de ontwikkeling van het kind en zijn dan ook de belangrijkste opdrachtgever en financier van de preventieactiviteiten van Halt Regio Utrecht.

Door de directe contacten met jongeren bouwt Halt expertise op over de achtergronden en aanpak van jeugdcriminaliteit. Die kennis vormt een belangrijk fundament voor het preventiewerk van Halt. Jongeren experimenteren met de grenzen die door hun opvoeders worden gesteld. Dit experimenteren is nodig voor hun ontwikkeling maar kan leiden tot grensoverschrijdend, strafbaar baldadig gedrag. Daarom geeft Halt in het primair- en secundair onderwijs voorlichting over onder andere wetten en regels, baldadigheid en het omgaan met groepsdruk.

De algemene Halt-les wordt standaard aangeboden. In deze les wordt ingegaan op het jeugdstrafrecht en jeugdcriminaliteit. Andere lessen die worden aangeboden gaan over normen en waarden, groepsdruk, gevolgen van gedrag, digipesten, overlast en respect en vuurwerk. Scholen of gemeenten kiezen zelf welke onderwerpen het best behandeld kunnen worden in de betreffende klassen. Het accent ligt in deze activiteiten op informatie, bewustwording, meningsvorming en het aanreiken van gedragsalternatieven.

Halt legt de nadruk op de keuzes die jongeren maken en hoe zij hiertoe komen. Voor jongeren is de invloed van leeftijdgenoten groot en daarom is voor hen het maken van een eigen keuze binnen een groep moeilijk. Toch hebben zij hierin hun eigen verantwoordelijkheid en daar spreekt Halt hen op aan. De expertise die bij Halt Regio Utrecht beschikbaar is, krijgt ook vorm in voorlichtingslessen 'op maat'. Halt stemt haar aanbod dus af op het probleem of de aanwezige behoeftes. De lessen worden ook in samenwerking met andere partners gegeven, bijvoorbeeld met de politie en het bedrijfsleven. In specifieke gevallen worden de lessen (deels) door partners gefinancierd.

In het schooljaar 2010/2011 verzorgde Halt Regio Utrecht in totaal 1946 voorlichtingslessen. In 2011/2012 verwacht Halt Regio Utrecht uit te komen op een totaal van 1902 lessen.