Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 20 september |
|2011                                              |

1. Studiereis Jiangsu Een provinciale beleidsmedewerker internationale zaken zal deelnemen aan een studiereis naar de Chinese zusterprovincie Jiangsu (van 16 t/m 26 oktober aanstaande). Daar worden ook gesprekken gevoerd ter voorbereiding op onder meer de missie naar China in april 2012.

2. Vrijetijdseconomie Het bestuursakkoord 'Tien voor Brabant' erkent het belang van de vrijetijdseconomie voor de Brabantse economie. GS sturen een notitie naar de Statencommissie Economische Zaken en Bestuur met drie scenario's om dit proces verder in te richten.

3. Zienswijze op Strategische Agenda West-Brabant De Strategische Agenda West-Brabant 2012-2020 heeft een hoog abstractieniveau en bevat veel ambities. Verdere prioritering en fasering is gewenst, evenals samenhang tussen de vele al bestaande agenda's. De provincie is bereid om daar samen met de regio aan te gaan werken. Dat blijkt uit de zienswijze van GS op genoemde strategische agenda.

4. Organisatieontwikkeling In de Agenda van Brabant en het bestuursakkoord Tien voor Brabant is kernachtig de inhoudelijke opdracht van de provincie voor de komende jaren benoemd. Parallel daaraan wordt ook de organisatie-ontwikkeling ter hand genomen. Onderdeel daarvan zijn onder meer een nieuw profiel met kernrollen en -taken, minder uitgaven en minder formatie. De commissie Economische Zaken en Bestuur wordt in een themabijeenkomst hierover geïnformeerd.

5. Ombuigingen structureel gesubsidieerde organisaties In 2010 heeft de provincie aangekondigd bezuinigingen door te voeren bij een groot aantal gesubsidieerde organisaties. Met elke organisatie is een plan van aanpak gemaakt. PS worden regelmatig geïnformeerd over de voortgang. Op dit moment liggen alle ombuigingen op schema. Voor een aantal instellingen wordt extra aandacht gevraagd, om verschillende redenen.

6. Voortgangsrapportage Noordbrabants Museum De voortgang van de verbouwing van het Noordbrabants Museum (NbM) is in het tweede kwartaal van 2011 voorspoedig verlopen. In juli is gestart met de bouw van het paleis, de restauratie van de Statenzaal en de monumentale ruimten op de begane grond van het gebouw De Griffie. De beheerstructuur is op hoofdlijnen uitgewerkt, en het project blijft binnen de begroting.

7. Beleidsevaluatie Slimme Zorg Gedeputeerde Staten hebben de doelmatigheid en effectiviteit van het programma Slimme Zorg geëvalueerd. Slimme Zorg is het inzetten van ict in de zorg, om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Uit de evaluatie, die door de commissie Cultuur en Samenleving wordt besproken, blijkt dat bewustwording, samenwerking, het vormen van netwerken en kennisdeling tot stand zijn gekomen. Punt van aandacht is dat een van de doelstellingen, het grootschalig uitrollen van ict in de zorg, bij aanvang van het programma niet realistisch is geformuleerd, en daardoor nog) niet is behaald. Een van de oorzaken hiervan is dat rekening moet worden gehouden met externe factoren waar de provincie geen invloed op heeft.

8. Tussenevaluatie van Beleidsvisie Externe Veiligheid GS gaan de Beleidsvisie Externe Veiligheid herzien, omdat uit een tussenevaluatie is gebleken dat de projecten volgens planning verlopen, maar beleidsambities onvoldoende worden gerealiseerd.

9. Statenvragen PVV over definitie 'allochtoon' De provincie Noord-Brabant hanteert de definitie 'allochtoon' van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit antwoorden GS in antwoord op statenvragen van de PVV.

10. Statenvragen VVD over inhaalverbod vrachtverkeer Een algeheel inhaalverbod voor vrachtverkeer draagt niet bij aan de doorstroming op de Brabantse autosnelwegen. Gedeputeerde Staten onderschrijven daarom het voorstel hierover van Tweede Kamerlid Aptroot niet. Zij raden Provinciale Staten aan om de discussie hierover in de Tweede Kamer af te wachten. Rijkswegen zijn immers verantwoordelijk van het Rijk. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de VVD- Statenfractie.

11. Statenvragen PvdD over nieuwe aanvragen schaliegas-proefboringen Nieuwe aanvragen bij het ministerie van EL&I om in Brabant proefboringen te mogen doen naar schaliegas zijn voor GS geen reden om haar standpunt over schaliegas of het energiebeleid bij te stellen. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de PvdD.