Ingezonden persbericht


Persbericht

Ondernemingsplatform ziet kansen voor 'nieuwe economie' De Groene Zaak organiseert eerste multimediaal congres over de circulaire economie

Nederland moet toe naar een wezenlijk andere visie op afval. Markt en overheid moeten gaan sturen op grootschalige terugwinning van grondstoffen en op het opnieuw inzetten daarvan in een gesloten circulaire economie. Dat vermindert niet alleen de afhankelijkheid van grondstoffen, maar geeft ook een enorme impuls aan onze economie. Met deze insteek organiseert het duurzame ondernemersplatform De Groene Zaak op 13 oktober het vernieuwende congres 'De winst van het tekort'.

Het is voor het eerst dat duurzaam ondernemende ondernemingen en publieke bestuurders en politici samen de vraag centraal stellen wat er nodig is om het probleem van grondstofschaarste effectief om te buigen tot een kans voor economische ontwikkeling en het creëren van banen. Volgens de partners van De Groene Zaak kunnen nieuwe ontwikkelingen in onder meer scheidingstechnologie, opwerking, retourlogistiek en Design for Recycling tienduizenden nieuwe banen scheppen, maar zijn daarvoor wel betere beleidsmatige randvoorwaarden nodig. Welke dat zijn, en wat de rol van respectievelijk bedrijfsleven en politiek moet zijn wordt onder meer aan de orde gesteld tijdens een live 'on stage debat'. Partners van De Groene Zaak gaan daarin in debat met de Tweede Kamer-leden Stientje van Veldhoven (D66), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en René Leegte (VVD). Het congres zal tevens worden bijgewoond door Staatssecretaris Joop Atsma.

Bovengemiddelde bedrijfsresultaten
Daarnaast interviewt BNR-presentator Rens de Jong (tevens dagvoorzitter) enkele CEO's van ondernemingen die al grenzen verleggen. Ook zijn er korte 'streaming video'-presentaties die tonen hoe ondernemingen van De Groene Zaak nu al hun voordeel met de principes van de circulaire economie en door innovatie bovengemiddelde bedrijfsresultaten realiseren. Martin van Rijn, CEO bij PGGM en voorzitter De Groene Zaak en Marga Hoek, directeur De Groene Zaak belichten vanuit visionair perspectief wat de potentiële economische baten zijn van de route naar de circulaire economie. Volgens Hoek is de winst van het tekort vooral gelegen in nieuwe bedrijvigheid van de toekomst. "Als het bedrijfsleven nu de juiste keuzes maakt en de overheid zorgt voor de juiste randvoorwaarden kan Nederland doorgroeien tot Europees koploper in hergebruik en recycling. Kennis en ervaring die in de toekomst wereldwijd veel geld waard zal worden", aldus Hoek.

Concrete maatregelen
De Groene Zaak ziet het congres als een aftrap voor een proces waarin overheid en bedrijfsleven door middel van concrete maatregelen de circulaire economie snel én grootschalig dichterbij brengen. Die maatregelen staan uitgebreid beschreven in het white paper 'De Winst van het tekort' dat deelnemers aan het congres na afloop ontvangen. Als dagvoorzitter treedt op Rens de Jong (BNR).

Inschrijving is mogelijk via www.degroenezaak.com/congres.