Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
111 Vragen van mevrouw A.H. de Boer en de heer M.E.J. Eggermont (ingekomen 20 september 2011)

Schriftelijke vragen openbare plakplaatsen

In het kader van de vrijheid van meningsuiting heeft de gemeente een aantal vrije plakplaatsen in de openbare ruimte beschikbaar gesteld. De SP en GroenLinks hebben echter vernomen dat, hoewel deze vrije plakplaatsen bestaan, er geen effectief gebruik van gemaakt kan worden. Dit wordt onmogelijk gemaakt doordat Binnenverspreiding.nl, of aan Binnenverspreiding.nl gelieerde personen, deze vrije plakplaatsen commercieel exploiteren. Tegen een financiële vergoeding kunnen organisaties & bedrijven hun posters op laten hangen. Bovendien wordt het door Binnenverspreiding.nl onmogelijk gemaakt om gebruik te maken van de plakplaatsen zonder hun diensten in te huren. Als een organisatie posters plakt op vrije plakplaatsen zonder gebruik te maken van de diensten van Binnenverspreiding.nl worden deze binnen 24 uur overgeplakt. Hiermee heeft Binnenverspreiding.nl het gebruik van de vrije plakplaatsen gemonopoliseerd.


1. Is het college op de hoogte van deze gang van zaken? Wat is uw mening hierover?
2. Bent u van mening dat door het monopoliseren en commercieel exploiteren van vrije plakplaatsen er geen effectieve invulling wordt gegeven aan de plicht om te voorzien in een aantal vrije plakplaatsen in het kader van de vrijheid van meningsuiting ?
3. Op de website van de gemeente Utrecht wordt vermeld dat er beperkte mogelijkheden zijn voor evenementpromotie op de vrije plakplaatsen. Wat zijn deze mogelijkheden en onder welke voorwaarden kan er gebruik van gemaakt worden?
4. De vrije plakplaatsen zijn ook ingesteld om illegaal plakken tegen te gaan. Bent u het met ons eens dat de huidige situatie illegaal plakken bevordert? En wat is uw mening hierover?
5. Deelt u de mening van de SP en GroenLinks dat er sprake is van concurrentievervalsing, omdat andere reclamebureaus & marketingbureaus geen gebruik kunnen maken van gratis plakplaatsen?
6. Maakt de gemeente Utrecht zelf gebruik van de diensten van Binnenverspreiding.nl?

Op dit moment wordt er niet actief gehandhaafd door de gemeente Utrecht bij vrije plakplaatsen.


7. Deelt het college de mening van de SP en GroenLinks dat deze gang van zaken in combinatie met een gebrek aan handhaving art. 4:4 lid 5 van de APV tot een dode letter maakt?
8. Is het college van plan om in te zetten op handhaving door bijvoorbeeld het verhalen van de verwijderkosten op de organisaties die gebruik maken van de diensten van binnenversprijding.nl? Of bent u van mening dat andere middelen, bijvoorbeeld een dwangsom, beter geschikt zijn om in te zetten als middel tot handhaving? Zo ja, is het college bereid deze middelen in te zetten?
9. Als het college niet actief wil handhaven, bent u bereid te handhaven naar aanleiding van klachten van burgers en culturele of maatschappelijke organisaties die beperkt worden in hun vrijheid van meningsuiting? Zo ja, waar kunnen deze klachten worden gemeld?


-----------------------
M. Geertsema in de noot onder ABRS 05-06-2002 in JG 02.0221 http://www.utrecht.nl/images/Stadswerken/vergunningen_pdf/InfoVrijeplakplaatsen2008.pdf

---- --