PPP Award 2011 gaan naar de siCURAnt NV

20/09/2011 12:21

EBP

De PPP Award 2011 gaat naar de siCURAnt NV (Macquarie Capital, Democo NV, Denys NV) met het project Stelplaatsen ("Cluster 1"), betreffende 3 busstelplaatsen voor de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn te Brugge, Overijse en Zomergem.

DBFM-project van De Lijn zorgt ervoor dat stelplaatsen 2 jaar eerder klaar zijn.

De PPP Award 2011 gaat naar de siCURAnt NV (Macquarie Capital, Democo NV, Denys NV) met het project Stelplaatsen ("Cluster 1"), betreffende 3 busstelplaatsen voor de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn te Brugge, Overijse en Zomergem.

DBFM-project van De Lijn zorgt ervoor dat stelplaatsen 2 jaar eerder klaar zijn.

Brussel, 15 september 2011 - In het kader van de National PPP Day (15/09/2011) waarop ongeveer 140 vertegenwoordigers van de publieke sector (federale, gemeenschaps- gewestelijke, provinciale en lokale diensten) en de privé sector (KMO's en grote bedrijven) kennis, expertise en ervaringen uitwisselen over "Public Private Partnership (PPP)", wordt de PPP Awards 2011 uitgereikt aan het PPP project dat werd uitgekozen op basis van het feit dat het uitblonk op verschillende criteria zoals marktconformiteit, doorlooptijd en proces bij het opzetten van het project, meerwaarde van het project in zijn omgeving en het vernieuwend karakter van het project.

De genomineerden van deze eerste editie waren de stad Ronse (Stadsvernieuwingsproject - Stadstuin De Kloef), de gemeente Edegem (Masterplan huisvesting Edegem), Groep Sportoase (Sportoase Veldstraat te Antwerpen) en siCURAnt NV (Macquarie Capital, Democo NV, Denys NV).

De organisatie van de National PPP Day en de Public Tender Awards zijn een initiatief van EBP (www.ebp.be), specialist inzake ondersteuning van zowel overheden als privé-ondernemingen bij overheidsopdrachten. Voor informatie over award en deelnemers: surf naar www.tenderevents.be.

Steeds meer overheden en bedrijven vinden Publiek Private Samenwerking (PPS) een mogelijke piste om projecten te realiseren. In domeinen zoals mobiliteit, infrastructuur, ruimtelijke ordening, milieu, cultuur, technologie, welzijn, huisvesting, onderwijs, stadsvernieuwing en toerisme kan PPS nieuwe perspectieven openen.

Een verstandig opgezette samenwerking tussen overheid en bedrijven levert voor beide partijen duurzame voordelen op: een hogere maatschappelijke meerwaarde, een lagere totale kostprijs, een hoger commercieel rendement, een creatievere projectaanpak,-. enz.

Steeds meer overheden (zoals provincies, steden en gemeenten) kiezen voor PPS en daarmee meteen ook voor transparantie en efficiëntie. Centraal staat dan ook de idee van een "win-win" situatie.

Om de kennis in de markt te vergroten en een forum te bieden waarin een dialoog tussen de publieke sector en private sector kan worden op gang gebracht, organiseert EBP (www.ebp.be) de National PPP Day. De meer dan 140 aanwezigen - vertegenwoordigers van de publieke en privé sector - wisselen er kennis, expertise en ervaringen uit met niet minder dan 24 PPS-specialisten uit binnen- en buitenland.

PPS en DBFM contracten werden de laatste tijd niet meteen op een positieve manier in de aandacht gebracht. De winnaar van de PPP award toont meteen aan dat DBFM werkt. Door problemen met een doorgedreven en slimme communicatie te verhelpen zijn siCURAnt en De Lijn er in geslaagd een project af te leveren die via een klassieke overheidsopdracht tot 3 maal langer zou hebben geduurd.

PPP Award

Met steun van het kabinet van Hilde Crevits, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken werd deze allereerste PPP Award georganiseerd. Die jury - die bestond uit experten inzake PPS - nam onder het voorzitterschap van prof. dr. Steven Van Garsse (Universiteit Antwerpen en manager Vlaams kenniscentrum PPS) de genomineerden in overweging.

Bij de beoordeling van de projecten toetste de jury de inzendingen af op basis van volgende criteria: marktconformiteit, doorlooptijd en proces bij het opzetten van het project, meerwaarde van het project in zijn omgeving en het vernieuwend karakter van het project.

De PPP Award 2011 werd uitgereikt na afloop van de National PPP Day in het Brussels Airport Sheraton Hotel, door Roel Bruyninckx raadgever op het kabinet van Minister Crevits, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

De Laureaat: siCURAnt NV

Het project behelst de realisatie van 3 busstelplaatsen voor de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn. De projecten worden gerealiseerd te Brugge, Overijse en Zomergem. Elke busstelplaats omvat een dienstencentrum (administratieve diensten), een werkplaats, een onderhoudscentrum, een ruim magazijn , een buswasstraat, een tankstraat en de nodige infrastructurele werken (wegenis, parking, groenaanleg,-). Niettegenstaande de projecten toch variëren qua grootte, zijn alle functies aanwezig per site.

Naast de klassieke gebouwtechnieken (verwarming, ventilatie, sterk- en zwakstroom, sanitair,-) zijn de garagetechnieken (perslucht, olieverdeling, pistons,-) eveneens onderdeel van het project.

Door De Lijn werd een referentieontwerp opgemaakt welke door de goede initiatieven van de EPC (THV Linea Recta, zijnde Democo en Denys) en de FMC (Cofely Services) tijdens een BAFO verder werden geoptimaliseerd. Het SPV Management, uitgevoerd door AT Osborne NV, was betrokken van bij afronding van de BAFO en zal nog verder doorlopen tijdens de eerste jaren van de operationele fase.

De totaliteit van de projecten vertegenwoordigt een D&B-investering van 31,5 miljoen euro, met een korte realisatietermijn van 14 maanden.

Op onderstaande websites kan u terecht