Gemeente De Wolden

Persbericht




Zuidwolde, 20 september 2011





Onthulling Muur Tegen Geweld 'Het Onbevattelijke' op zaterdag
24 september
Dag Herdenken Geweldslachtoffers

Op zaterdag 24 september 2011 wordt in De Wolden de Muur Tegen Geweld onthuld. Deze muur is het landelijke monument waarmee slachtoffers van zinloos geweld worden herdacht. Dankzij de inzet en doorzettingsvermogen van de Stichting Muur Tegen Geweld is het gelukt om een nationaal monument ter nagedachtenis van slachtoffers van zinloos geweld te realiseren. De onthulling van het monument valt samen met de landelijke Dag Herdenken Geweldslachtoffers. De naam van het monument is 'Het Onbevattelijke'.

De Stichting Muur Tegen Geweld en de Stichting Dag Herdenken Geweldslachtoffers hebben de handen ineen geslagen en organiseren samen deze eervolle dag ter nagedachtenis aan allen die omgekomen zijn door zinloos geweld. Dit onder voorzitterschap van respectievelijk Dirk Guichelaar en Jack Keijzer.

Terug in de tijd
In 1993 is onze gemeente geconfronteerd met zinloos geweld. Nog steeds heeft de moord op Andrea Luten impact in de gemeenschap van Ruinen. Burgemeester
Peter Snijders: "Vorig jaar heb ik bij de aanhouding en veroordeling van de dader van deze moord ondervonden hoe belangrijk het is voor nabestaanden en andere betrokkenen om de slachtoffers te herdenken en hen levend te houden in de herinnering."

Snijders geeft aan dat hij als burgemeester van De Wolden daarom het belang erkent van een landelijk monument: "Ons gemeentebestuur is bijzonder vereerd met het feit dat het monument in onze gemeente wordt gevestigd."

Ingetogen dag
Ruim vijfhonderd genodigden, veelal nabestaanden van slachtoffers van zinloos geweld zijn op 24 september aanwezig. Het is een dag van gedenken, herdenken maar ook het delen van ervaringen met lotgenoten met een traan en soms een lach. Het is vanzelfsprekend een ingetogen dag met ruimte voor gedichten, muziek en een enkele toespraak.

Landelijke aandacht
Hare Majesteit Koningin Beatrix, minister-president Mark Rutte en staatssecretaris
Fred Teeven wonen (een deel van) het programma bij. Beide voorzitters, Dirk Guichelaar van de Muur tegen Geweld en Jack Keijzer van de Dag Herdenken Geweldslachtoffers geven aan dat deze landelijke aandacht hen goed doet: "Aandacht hiervoor kan invloed hebben op het terugdringen van geweld. Daarnaast is het goed om aandacht te hebben voor de situatie van nabestaanden en slachtoffers. Persoonlijk in de vorm van de twee bewindslieden en Hare Majesteit de Koningin, maar ook in de vorm van de onthulling van de Muur tegen Geweld."

Afsluiting van wegen
De Commissieweg vanaf de Slenkenweg tot en met de Leijenweg zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer op zaterdag tussen 9.00 en 19.00 uur. De toegangswegen Haalweidigerweg, Respersweg, de Stapelerweg en Leijenweg zijn ook afgesloten tijdens deze periode.
Parkeren
De gemeente heeft de Commissieweg, de Stapelerweg en de Leijenweg aangewezen als parkeerruimte. In eerste instantie had de gemeente een weiland voor ogen voor het parkeren, maar door regenval is dit niet mogelijk.
Het alternatief is als volgt: genodigden plaatsen hun auto aan de kant van de Commissieweg, de Stapelerweg en de Leijenweg op aanwijzing van verkeersregelaars. Andere belangstellenden kunnen lopend of fietsend vanaf de wegafzetting naar de locatie gaan tijdens het moment van onthulling in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin (15.00 uur). Doorgaand gemotoriseerd verkeer zou onveilige situaties creëren (geparkeerde auto's op de weg). De fietspaden zijn wel toegankelijk. De gemeente geeft met borden de wegomleiding aan. Ook zijn er voldoende verkeersregelaars.

Onthulling bijwonen
Wie de onthulling wil bijwonen (rond 15.00 uur) wordt geadviseerd op de fiets of lopend te komen. De verkeersregelaars laten belangstellenden dan door. Er is buiten de locatie van het monument - aan de Commissieweg - beperkt ruimte om de onthulling staand bij wonen.

Kunstenares
Irene Fortuyn is de kunstenares die het ontwerp van de Muur tegen Geweld heeft gemaakt. Zij noemt haar ontwerp: 'Het Onbevattelijke'. Het is een plaats om te gedenken. Voor foto's, kleine objecten en brieven zijn op beschutte plekken in de muur nissen gemetseld. Het is een waardig en duurzaam monument ter ere van de slachtoffers van zinloos geweld en ter ondersteuning van de nabestaanden. Een klaagmuur, troostmuur en bezinningsmuur tegelijk. Een zachte muur die je als het ware omarmt met zijn vele krullen. Maar ook een harde muur. Hard om het geweld te stuiten!

Met medewerking van.
Leerlingen van onder meer het Alfacollege in Hoogeveen, het Opleidingscentrum Bouw in Ruinen en de VOB in Heerenveen hebben meegewerkt aan de Muur Tegen Geweld. De betrokkenheid van deze jongeren bij dit project geeft het monument een meerwaarde. Ook verleent het Alfa college zijn medewerking aan deze dag door leerlingen in te zetten bij catering en verkeersveiligheid.

Volledige programma
Meer informatie over het programma en de doelstellingen van de stichtingen is te vinden op www.muurtegengeweld.nl en www.dagherdenkengeweldslachtoffers.nl.