Raad voor Cultuur


Geefwet stap in goede richting

De Raad voor Cultuur vindt de Geefwet die op Prinsjesdag is gepresenteerd een stap in de goede richting, maar de initiatieven van het kabinet om het cultureel ondernemerschap een impuls te geven nog te mager. De Geefwet stimuleert weliswaar het `geven' aan culturele goede doelen, maar voorkomt niet dat de forse bezuinigingen op cultuur tot zware schade leiden. De Raad vindt de prikkels voor particuliere gevers nog onvoldoende en adviseert een breder pakket aan maatregelen om de cultuursector minder afhankelijk te maken van subsidies.

Forse bezuinigingen door het Rijk en andere overheden, minder inkomsten uit sponsoring, dalende kaartverkoop en de btw-verhoging op de podiumkunsten vormen volgens de Raad een serieus obstakel om extra eigen inkomsten te verwerven. De Geefwet biedt instellingen met de zogeheten ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) meer ruimte om commerciële activiteiten te ontplooien en voorziet in een extra belastingaftrek bij giften aan culturele instellingen. Dat zijn goede stappen, maar de Raad mist een maatregel om drempels voor particuliere gevers weg te nemen.

Voor de cultuursector is er veel te winnen bij particuliere gevers; deze groep blijkt voor goede doelen de belangrijkste donateur te zijn. Ook nieuwe vormen van geven, zoals crowd funding, zijn van kleine gevers afhankelijk. Juist bij particuliere donateurs blijft de cultuursector sterk achter, zo blijkt uit `Geven in Nederland 2011'. De Raad betwijfelt of de voorgestelde maatregelen voor particuliere gevers toereikend zijn om hen over de streep te trekken: de drempel om voor belastingaftrek in aanmerking te komen, blijft voor deze groep onverminderd hoog. De Raad adviseert om deze drempel te verlagen en om haast te maken met de aangekondigde geefcampagne.

De Raad benadrukt dat het stimuleren van cultureel ondernemerschap meer moet inhouden dan het `geven aan cultuur'. Het lage btw-tarief is daarbij onmisbaar. Ook maatregelen om het vestigingsklimaat voor culturele ondernemers te verbeteren horen daarbij. De Raad adviseert verder om na te gaan wat de behoefte is aan (risico)kapitaal voor culturele instellingen en wat de mogelijkheden zijn om de toegang tot kapitaal voor culturele instellingen te verbeteren.