GroenLinks

Kamervragen Rawagedeh en Srebrenica

Dinsdag 20 september 2011

GroenLinks roept samen met D66, CU, SP en Partij voor de Dieren de regering op zich neer te leggen bij de recente uitspraak van de Haagse rechters die de Staat aansprakelijk stelt voor de dood van drie mannen tijdens de genocide in Srebrenica. Zij stellen hierover Kamervragen aan ministers Opstelten en Rosenthal.

Tweede Kamerlid Mariko Peter:"Nederland is gastland van het internationale recht, dat is deel van onze identiteit. Het zou beschamend zijn als Nederland dat recht niet grootmoedig leert toepassen op ook het eigen verleden."

Ook over het optreden van de Nederlandse krijgsmacht in 1947 Rawagedeh, in het toenmalig Nederlands- Indië, vraagt GroenLinks dit maal samen met de CU, SP en Partij voor de Dieren, de regering om zich neer te leggen bij de recente uitspraak van de Haagse rechters. Van de weduwen en overlevenden van Rawagedeh zijn er nog maar acht in leven.

Peters: "Nederland moet niet doorprocederen, maar excuses aanbieden aan de nabestaanden. Met moeilijke hoofdstukken uit de geschiedenis moet je in het reine komen. Beter laat dan nooit. Dat geeft een vertrouwenwekkend signaal naar het buitenland en naar de toekomst."

Vragen van de leden Peters (GroenLinks), Van Bommel (SP), Voordewind (ChristenUnie) en Thieme (Partij voor de Dieren) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse zaken inzake de gerechtelijke uitspraak tot vergoeding van schade aan de weduwen van slachtoffers van de politionele actie in Rawagedeh


1. Bent u bereid af te zien van hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag van 14 september 2011, die de vordering tot schadevergoeding door de Staat aan de weduwen en overlevende slachtoffers van de buitengerechtelijke executies van 9 december 1947 door Nederland in Rawagedeh (Indonesie) toewijst?


2. Zo nee, waarom niet?


3. Bent u bereid namens de regering excuses te maken aan de weduwen en overige nabestaanden?


4. Zo nee, waarom niet?


5. Zo ja, op welke wijze?

Vragen van de leden Peters (GroenLinks), Van Bommel (SP), Voordewind (ChristenUnie), D66 (Pechtold) en Thieme (Partij voor de Dieren) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse zaken inzake de gerechtelijke uitspraak die de Staat aansprakelijk stelt voor de dood van drie mannen tijdens de genocide in Srebrenica


1. Bent u bereid af te zien van cassatie tegen de uitspraak van het hof Den Haag van 5 juli 2011, die de Staat aansprakelijk houdt voor de dood van drie mannen tijdens de genocide in Srebrenica in 1995?


2. Zo nee, waarom niet?


3. Bent u bereid namens de regering excuses te maken aan de nabestaanden?


4. Zo nee, waarom niet?


5. Zo ja, op welke wijze?