Universiteit Twente

Beeldbank brengt 50 jaar UT in beeld

20 september 2011

Op www.utwente.nl/beeldbank is sinds kort een uitgebreide foto- en videocollectie te vinden. Foto's van de campus - gebouwen, studentenleven - door de jaren heen, portretten van markante hoogleraren en UT-medewerkers, foto's en films van bijzondere momenten in de 50-jarige UT-geschiedenis. Dat alles, en meer, is te bekijken in deze Beeldbank van de Universiteit Twente.

De foto's zijn afkomstig uit diverse collecties. Een groot deel van het werk van oud-UT-fotograaf Jan Hesselink voor het historisch archief van de UT is gedigitaliseerd. Evenals de fotoarchieven van het UT Nieuws. De architectuurfoto's van Peter Timmerman, (directeur van) Studium Generale, zijn eveneens te vinden in de beeldbank. Net als de kleurenfoto's uit het pas verschenen boek 'De nieuwe Campus'. Recent videomateriaal, gemaakt als voorlichtingsmateriaal of om nieuw onderzoek uit te beelden, is onder het kopje VIDEO te vinden. Bijvoorbeeld de films 'UT Heroes', een afstudeerproject van IO-student Cor Heeres. Ook de oude 16 mm films van de UT zijn gedigitaliseerd.

De beeldbank wordt beheerd door Bibliotheek & Archief en is voor iedereen toegankelijk. Foto's zijn in klein formaat vrij te downloaden. Om een groter formaat te verkrijgen, bijvoorbeeld voor drukwerk, kan contact opgenomen worden met de redactie via beeldbank@utwente.nl. Dit kan ook wanneer u nieuw beeldmateriaal heeft of aanvullende informatie over op de foto staande personen. Wilt u beeldmateriaal gebruiken en ziet u een watermerk op de foto, vraag dan de redactie om de adresgegevens van de fotograaf. U kunt dan zelf een afspraak maken over het hergebruik.

De beeldbank is geïnitieerd door Joke ter Hellen (B&A), hoogleraar designgeschiedenis Jan Willem Drukker en CTW-decaan Rikus Eising. Ter Hellen: "Er bestaat veel mooi film- en fotomateriaal over de UT en het is zo jammer dat veel mensen dat niet weten. Daarnaast is het ook voor het behoud van het materiaal duurzaam om het te digitaliseren. Ik wil dan ook iedereen die beschikt over foto- en videomateriaal over de UT adviseren om het niet in de kast te laten liggen maar het bij ons te brengen".