Paarden voor de Gouden Koets en China


DEN HAAG, 20110917 -- Op Prinsjesdag wordt de Gouden Koets getrokken door Gelderse paarden uit de Koninklijke Stallen. Een oud Nederlands paardenras dat dreigt te verdwijnen. Het brave karakter en andere erfelijke eigenschappen maken het Gelders paard ook bijzonder geschikt voor de opkomende export van paarden naar China. Andere belangen zorgen er echter voor dat het Gelders paard niet wordt gepromoot. De originele eigenschappen van het Gelders paard verwateren zelfs, omdat een Gelderse afstamming niet langer verplicht wordt gesteld. De Tweede Kamer heeft hiertegen al eerder actie ondernomen, maar zonder het beoogde resultaat. Daarom wordt daar opnieuw een beroep op gedaan.

Bij de opening van het parlementaire jaar op 20 september 2011 wordt de Gouden Koets weer getrokken door Gelderse paarden, een eeuwenoud Nederlands (zeldzaam) huisdierras bekend om het goede karakter.

Dit veelzijdige paardenras werd vroeger gebruikt op de boerderij, in het leger, voor het vervoer van personen en vracht, in de landelijke ruitersport en nu vooral voor de recreatie.

Het Gelders paard is in zijn voortbestaan nog nooit zo bedreigd geweest als juist nu.

Door de economische crisis en een grote overproductie in de fokkerij voor de topsport is de vraag naar paarden nagenoeg tot het nulpunt gedaald. Met grote gevolgen voor het aantal veulens dat het volgend jaar geboren gaat worden. Vooral voor een zeldzaam huisdierras is deze afname dramatisch.

Tegelijkertijd dienen zich nu nieuwe toekomstmogelijkheden aan voor het Gelders paard.

De opkomende economie van het grote China leidt ertoe dat men ook daar met paardensport gaat beginnen. Zoals op de site van Radio Nederland Wereldomroep op 17 augustus 2011 te zien is, bestaat daar behoefte aan een betrouwbaar en gezond sportpaard. Het Gelders paard staat hier in Europa al generaties lang om bekend. Tijdens de afgelopen Olympische Spelen in China had dat sterk gepromoot moeten worden.

Het KWPN (Koninklijke Warmbloed Paardenstamboek Nederland) dat ook het stamboek voor het Gelders paard beheert heeft echter een heel ander beleid en promoot alleen de paarden die gefokt worden voor de topsport - zoals blijkt uit het artikel in het stamboekblad van het KWPN d.d. 18 augustus 2011  – zonder daarbij te vermelden dat die paarden voor niet-professionele gebruikers veel minder geschikt zijn dan het Gelders paard.

Het KWPN heeft een paar jaar geleden zelfs besloten dat instandhouding van de bloedlijnen voor het Gelders paard niet langer noodzakelijk is en beweert daarmee dat het goede karakter, gezondheid, enz. sinds kort niet meer overerven via de genen.

De Tweede Kamer daarentegen heeft op 12 februari 2008 in een motie bijna unaniem uitgesproken dat de bloedlijnen van het Gelders paard gehandhaafd moeten blijven, vanwege het goede karakter en uit het oogpunt van biodiversiteit. Die motie is tot nu toe niet uitgevoerd.

De Gelderlander Paard Associatie (GPA) - die in 2005 is opgericht om de erfelijke eigenschappen van het Gelders paard in stand te houden - gaat na Prinsjesdag weer contact opnemen met de Tweede Kamer. In 2011 kan via de nieuwe overheidserkenning voor stamboeken de dreigende teloorgang van dit Nederlands cultureel erfgoed eenvoudig en goedkoop in een positieve richting worden omgebogen.





Gelderlander Paard Associatie