FNV Bondgenoten

Chauffeurs Bestax flink de dupe van aanbesteding


* 21-09-2011


FNV Bondgenoten heeft woensdagmiddag bij het provinciehuis van Utrecht samen met ruim zeventig chauffeurs en gebruikers van Taxi Besseling uit Amersfoort 1.345 handtekeningen aangeboden aan Remco van Lunteren, gedeputeerde Mobiliteit.

Zij vragen hierin om behoud van werk voor ruim honderd arbeidsplaatsen. "Ze brengen mij tot in mijn bed als het moet", zegt een tevreden klant.

Taxi Besseling, ook wel bekend als Bestax, raakt als onderaannemer zijn contract voor het regiovervoer in Eemland Heuvelrug per 1 januari 2012 kwijt. Volgens de cao taxi moet 75 procent van de werknemers worden overgenomen, maar de nieuwe vervoerder, Regiotaxi De Vallei, is dit niet van plan.

Trap onder je kont

Chauffeurs zijn verbouwereerd dat hun kennis en kunde zomaar aan de kant wordt geschoven. "Wij doen ons stinkende best om deze mensen goed te vervoeren. We staan zelfs voor ze klaar in onze eigen vrije tijd", zegt Harold Mol. Hij rijdt al zeven jaar regiovervoer. "Na jaren van hard werken voelt dit echt als een trap onder je kont."

Goede waardering

"We worden ook goed beoordeeld door onze klanten", vult Cor de Zoete aan. Ook hij kent de kneepjes van het vak door zijn jarenlange ervaring. "We worden gewaardeerd met een 8,4, het hoogste cijfer van gebruikers in heel Nederland. En dan nog word je eruit geknikkerd zodat jongere en vooral goedkopere chauffeurs het werk kunnen gaan doen."

Provincie verantwoordelijk

Bij aanbestedingen wordt stelselmatig bezuinigd op arbeidsvoorwaarden. Een gruwel vindt FNV Bondgenoten. Omdat de provincie Utrecht de contracten toekent, zijn zij ook verantwoordelijk. "De provincie onttrekt zich aan haar verantwoordelijkheid", zegt Remko Mast, bestuurder van FNV Bondgenoten.

"Juist overheden horen bij het aanbesteden van contracten de sociale aspecten hoog in het vaandel te dragen. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden en verdringing op de arbeidsmarkt kan alleen worden tegengegaan als overheden kiezen voor kwaliteit in plaats van kosten", aldus Mast.

Politiek

Er is wel steun vanuit de overheid, maar die vormt nog geen meerderheid. Ad Meijer van de SP en Bert de Vries van de PvdA, beiden gedeputeerden van de provincie Utrecht, waren aanwezig om de chauffeurs te steunen. "De prijs van auto's staan vast. Dus wat gebeurt er? Er wordt bezuinigd op personeel", zegt Meijer. "Werknemers worden de dupe van marktwerking, dat zie je bij iedere aanbesteding weer. Dat mag niet gebeuren", vindt De Vries.

Chaos

"Ik wil dat Bestax het regiovervoer blijft rijden", zegt Willy Priem. Zij wordt al jaren vervoert door dezelfde chauffeurs en heeft daardoor een goede vertrouwensband opgebouwd. "Ik ben bang dat als er een andere vervoerder komt met onervaren chauffeurs, het een chaos wordt."