Dienstenbond CNV

Nieuws

20 september 2011

Willen werkgevers technische groothandel nog wel een cao?

Het overleg over een nieuwe cao voor de technische groothandels is maandag 19 september uitgelopen op een fiasco. De werkgevers vinden dat in een nieuwe cao geen sprake kan zijn van koopkrachtbehoud voor werknemers. Dat is volgens hen niet reëel. Werknemers moeten de broekriem maar aanhalen. En dat ook nog eens voor een periode van twee jaar. Verder zijn alle vakbondsvoorstellen door de werkgevers voorzien van het stempel `NEE'. Daarom hebben wij de serieuze vraag neergelegd of de werkgevers nog wel een cao willen. Dat antwoord wachten wij af, nu verder onderhandelen heeft geen zin.

CNV Dienstenbond zet in deze cao juist hard in op een goede loonsverhoging. Het behoud van koopkracht is een belangrijk uitgangspunt in tijden waarbij kosten alleen maar verder stijgen. Maar naast loon vinden wij het ook belangrijk dat er verder gebouwd wordt aan de branche en geïnvesteerd wordt in werknemers. Dan gaat het wat ons betreft om je positie op de arbeidsmarkt, levensfasebeleid en hoe medewerkers gezond, gemotiveerd en met plezier in werk aan de slag kunnen blijven. Maar ook hoe we een modern, volwaardig en aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket kunnen realiseren. Dus beloning op basis van ervaring in plaats van leeftijd, een pensioenregeling, benutting van talent en invloed en zeggenschap voor werknemers.

Een visieloos nee, nee, nee van werkgevers
Maar de reactie van de werkgevers is ronduit teleurstellend:
- Koopkrachtbehoud is niet reëel, werknemers moeten de broekriem aanhalen bij een cao voor 2 jaar.

- Seniorendagen moeten worden afgeschaft.

- Vakantierechten moeten worden ingeperkt.

- De fiscale verrekening van vakbondscontributie moet uit de cao worden gehaald.

- Bedrijven investeren al genoeg in werknemers dus nieuwe investeringen door middel van verbetering van de cao zijn niet nodig.
- De cao is al goed genoeg. Het enige wat de branche moet doen om aantrekkelijk te blijven is het imago te verbeteren, de gordijnen open en het stof er af.

- En als er nieuwe afspraken over arbeidsvoorwaarden nodig zijn dan kunnen we dat wel in bedrijven zelf regelen en hoeft dat niet in de cao.
CNV Dienstenbond vindt deze houding visieloos en niet gericht op de toekomst. Overal `nee' tegen zeggen is geen basis voor een constructief cao-overleg. De werkgevers moeten eerst maar eens nadenken of ze wel een cao willen. En zo ja, wat voor een cao dat moet zijn. Want een cao met alleen een karige loonsverhoging en een aantal verslechteringen is wat ons betreft niet aan de orde. De werkgevers moeten kleur bekennen voordat er verder onderhandeld wordt.

Klein pluspunt
Er is wel duidelijkheid over de eenmalige uitkering van 0,25% uit de vorige cao. Een uitbetaling die voortkomt uit het mislukken van het LBP-fonds. De uitkering zal plaatsvinden in oktober 2011 en wordt berekend over het jaarinkomen in de periode oktober 2010 t/m september 2011.

Jullie reacties zijn belangrijk!
De komende week is het van groot belang dat jullie aan je werkgever, OR en aan ons laten weten wat je van de huidige situatie vind. Moet de cao blijven voortbestaan? Zo ja, ten koste van hoeveel? Want zoals het er nu uitziet wordt het alleen maar inleveren. Bespreek dit ook met je collega's, want het raakt iedereen. En bespreek meteen het llidmaatschap van CNV Dienstenbond. Want alleen met een sterke vakbond zijn wij in staat een cao af te sluiten. Hoe meer leden wij hebben hoe beter onze positie wordt tijdens de cao-onderhandelingen. Het lidmaatschap is bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op www.cnvdienstenbond.nl of onderaan deze nieuwsbrief.

Contact
Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse. Hij is namens jou de onderhandelaar voor deze cao.

Telefoon: 035-6460580
Email: w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.
Twitter: @WesselBreunesse