75 procent auto's MKB niet zuinig

Persbericht van Businessco mpleet.nl

ABCOUDE - Ondernemers laten zich niet leiden door de lage bijtelling die voor zuinige auto's geldt. 75% van de MKB'ers heeft namelijk geen zuinige zakenauto. Maar er is hoop: hetzelfde percentage zegt in de toekomst wel rekening te houden met de fiscale voordelen die voor zuinige auto's gelden.

- Zuinige auto wint langzaam terrein
- Camerawaarneming als beste alternatief voor kilometerregistratie - 65% denkt dat wijziging zelfstandigenaftrek nadelig uitpakt

Dit blijkt uit onderzoek van MKB kennissite BusinessCompleet.nl in samenwerking met Alfa Accountants en adviseurs, waar 1117 MKB'ers aan deelnamen. 72% van de deelnemers heeft 0-5 werknemers in dienst.

Fiscale voordelen
De fiscale voordelen van de zuinige auto beginnen langzaam door te dringen bij de MKB'er. Ook al heeft de meerderheid bij de keuze van hun huidige auto geen rekening gehouden met de gunstige fiscale regels, bijna driekwart van de ondernemers zegt dit in de toekomst wel van plan te zijn. Daarbij zijn vooral de jonge ondernemers bereid om concessies te doen voor fiscaal voordeel: zij stappen makkelijker over op een ander automerk als daar een gunstig fiscaal prijskaartje aan hangt. De oudere ondernemer heeft daar meer moeite mee en blijft liever zijn merk trouw. Ook zijn er veel ondernemers wel bereid om een zuinige auto aan te schaffen, maar geven aan dat ze geen geschikte auto kunnen vinden.

Alternatief voor kilometerregistratie
De ondernemer ziet als alternatief voor kilometerregistratie van de bestelauto het liefst dat er controle plaatsvindt door middel van camerawaarneming. De berijder verklaart dan vooraf de auto strikt zakelijk te gebruiken, en de fiscus controleert door camerabeelden te bekijken.

Dit alternatief sluit goed aan bij de regeling die het kabinet in de Prinsjesdagvoorstellen heeft aangekondigd. Bovendien vindt controle middels camerawaarneming nu al steekproefsgewijs plaats, bijvoorbeeld bij pretparken waar wordt gekeken of gezinnen niet stiekem met de auto van de zaak uitstapjes maken.

Overheidsmaatregelen
De ondernemer is somber gestemd als er wordt gevraagd naar de fiscale voorstellen van het kabinet, die vlak voor Prinsjesdag bekend zijn gemaakt. 55% verwacht dat er vooral bezuinigd gaat worden, ook op ondernemersfaciliteiten.

Zelfstandigenaftrek
Opvallend is dat er weinig positief gereageerd wordt op het voornemen om de zelfstandigenaftrek te vervangen voor een vaste basisaftrek. Een groot gedeelte van de ondernemers weet niet hoe deze wijziging voor hen gaat uitpakken. Van de ondernemers die het wel denken te weten, zegt 65% dat de wijziging nadelig voor hen zal zijn. Dit terwijl de regeling bedoeld is om de ondernemer te stimuleren en voor de winstmakende zelfstandige juist voordelig uitpakt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Bijna de helft van de ondernemers vindt dat de overheid te weinig doet om het maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren. 10% daarvan geeft zelfs aan de inzet van de overheid ruim onvoldoende te vinden. Slechts 12% is tevreden over de inzet van de overheid. Blijkbaar heeft de ondernemer nog steeds behoefte aan een extra zetje van de overheid voordat hij aan de slag wil gaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

MKB onderzoek
Uitgever BusinessCompleet.nl is de grootste online portal voor het MKB en heeft ruim 150.000 abonnees. Alfa Accountants en Adviseurs werkt in een partnerschap met BusinessCompleet.nl samen om ondernemers intensief te informeren en structureel onderzoek te doen. De portal geeft concrete informatie over ondermeer management, logistiek, personeel, juridische zaken en financiën.

Links:
http://www.bc.nl



Razende Robot Reporter