GroenLinks

Europees debat over populisme

Dinsdag 20 september 2011, 16:16u - Erica Meijers

Overal in Europa worden linkse partijen geconfronteerd met de opkomst van politieke partijen die beweren `namens het volk' te spreken. Het is van groot belang dat groene en linkse partijen hierover op Europees niveau het debat aangaan. Daarmee is nu een begin gemaakt met de publicatie van een boek over Populisme in Europa.

Tijdens de zomeruniversiteit van Europese Groenen, die in het weekend van 9 tot 11 september aan de Duits/Poolse grens werd gehouden, werd het boek Populism in Europe gepresenteerd. Al tijdens de presentatie ontstond er discussie tussen Daniel Cohn-Bendit en Dick Pels, beide auteurs, over de vraag of links keihard tegen het populisme moet ingaan, of dat ze zich naar aanleiding van een nieuwe generatie van rechtse populisten moet beraden over haar eigen waarden.

Deze nieuwe generatie kan namelijk niet zomaar op een lijn worden gesteld met het oude extreem rechts. Rechtse populisten van vandaag noemen zich democraten en stellen dat ze de rechten van vrouwen en homo's beschermen tegen de islam. Ze beroepen zich daarbij op de Verlichting. Door grenzen te sluiten en minderheden aan te vallen willen ze de identiteit van de `christelijke westerse beschaving' beschermen. Maar door de ontkenning van waarden als diversiteit, openheid en kritische (zelf)reflectie vormen ze in feite een bedreiging voor de Europese waarden. Hun vertoog raakt de kern van de democratie en kan niet zonder weerwoord blijven.

Over dat laatste zijn alle groene en linkse partijen het wel eens. Maar discussie is er over de vraag of populisme 'slechts' een politieke techniek is die door zowel rechts als links kan worden toepast, of eerder een zelfstandige ideologie, of een mengsel van beiden. Er zijn vele verschillende vormen van rechts populisme in Europa, van de gewelddadige Breivik tot de zich democratisch noemende Wilders en de conservatieve Zwitser Blocher. Er zijn islamofoben en romahaters, neonazi's en flierefluitende dandy's. Tussen Oost- en West Europa bestaan er dermate grote verschillen, dat je je kunt afvragen of er wel sprake is van hetzelfde verschijnsel. Toch is er overal in Europa sprake van toenemend nationalisme en xenophobie en worden linkse en groene partijen vrijwel overal in de verdediging gedrongen.

Het instituut dat de ideeën van groene wetenschappelijke bureau's en denktanks in Europa wil bundelen, de Green European Foundation (GEF), besloot op initiatief van Bureau de Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, om een boek te publiceren om het debat over populisme op Europees niveau te stimuleren.

Dat boek is er nu, met auteurs uit verschillende hoeken van Europa. Uiteraard wordt er geschreven over de vraag wat populisme is en hoe ze het best bestreden kan worden. Daarbij komt ondermeer het belang van politiek taalgebruik (voor de kenners: framing) aan de orde, de vraag naar de economische voedingsbodem voor populisme, maar ook de gevolgen van globalisering en individualisering en de invloed van de media-cultuur.

De vragen en dilemma's waarvoor groene en linkse partijen staan met betrekking tot rechts populisme, worden in dit boek voor het eerst op Europees niveau bediscussieerd. Op deze manier dragen de auteurs bij aan een constructief verhaal over en voor Europa. De auteurs van deze bundel oefenen zich in het overschrijden van hun eigen nationale, politieke en intellectuele grenzen en als zodanig is dit boek al een weerwoord tegen het populisme.

Erica Meijers (ed.), Populisme in Europe. Brussels/Vienna: GEF, Planet Verlag, Bureau de Helling.

Met bijdragen van: Daniel Cohn-Bendit en Edouard Gaudot, Dick Pels, Sarah de Lange, Øyvind Strømmen, Sona Szomolányi, Olga Pietruchova, Merijn Oudenampsen, Robert Misik, Marco Jacquemet, Barbara Hohenedder en Dirk Holemans.

Het boek is te bestellen voor 15,00 (excl. verzendkosten) via dehelling@gmail.com