Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Veluwe - Pas op voor fietsendieven!                       |
Op de Veluwe worden de laatste tijd regelmatig fietsen bij woningen gestolen. De politie wil fietsenbezitters graag waarschuwen voor deze dieven. Zelf goede maatregelen treffen, kan een boel ergernis voorkomen.

Vanaf juli van dit jaar hebben zo'n 60 gedupeerden aangifte gedaan van diefstal van hun fiets bij hun woning. Dit getal is opmerkelijk omdat de meeste fietsen in het publieke domein worden gestolen. Veel gedupeerden missen hun fiets die ze hebben achtergelaten bij een bus- of treinstation, in een winkelcentrum of tijdens een stapavond.

Even vergeten
In deze 60 gevallen gaat het om verschillende soorten diefstallen. Een paar voorbeelden: tussen de middag even thuis lunchen en vergeten de fiets af te sluiten of na het werk of de sporttraining de fiets in de tuin zetten en niet afsluiten. Ook zijn er afgesloten fietsen uit tuinen gehaald terwijl de gedupeerde wel een schuur of garage had voor een veilige stalling.

Om de fietsenbezitter te waarschuwen, adviseert de politie om de fiets in de tuin op slot te zetten. Wanneer het mogelijk is, doe dit dan met een extra kabel aan een hek o.i.d. Nog mooier is het wanneer je de fiets in een afgesloten schuur of garage plaatst. Doe bij diefstal van je fiets altijd aangifte. Dit kan via internet op www.politie.nl

Zonder heler geen steler

De politie adviseert om bij het kopen van een fiets, bromfiets, scooter of snorfiets alert te zijn. Via internetsites worden fietsen aangeboden en de consument is zelf verantwoordelijk om een bewuste keuze te maken. Vraag bij de koop van een tweedehands tweewieler altijd om een aankoopbon. Ook is het handig om het framenummer te controleren. De politie lanceerde in maart 2011 de website www.stopheling.nl. Via deze site kunnen consumenten op basis van een serienummer controleren of de fiets als gestolen geregistreerd staat. De site biedt geen 100% garantie dat de (brom/snor) fiets niet van diefstal afkomstig is, het kan als hulpmiddel gebruikt worden. Remedie blijft: 'Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook'.

Einde bericht
-----------------------
(

(


---- --