Gemeente De Wolden
-------------------------------------------------------------


Persbericht









Zuidwolde, 21 september 2011




Eenmalig gratis onderhoud voor waardevolle bomen in de gemeente De Wolden

Wie eigenaar is van een of meerdere waardevolle bomen, kan eenmalig gratis onderhoud uit laten voeren aan de boom of bomen. Het gaat voornamelijk om snoeiwerkzaamheden (onderhoudssnoei, vormsnoei, verwijderen van dood hout) en  het verwijderen van klimop. Dit is mogelijk doordat de gemeente volop gebruik maakt van de subsidiëringsmogelijkheden met zogenaamde TenneT-gelden.


Waardevolle bomen verdienen extra aandacht


De gemeente vindt het belangrijk dat waardevolle bomen in de gemeente behouden blijven.  Met deze eenmalige subsidie wil zij eigenaren bewust maken van de extra aandacht die bijzondere bomen verdienen. Wethouder Henk Lammers: "Het is onze inzet dat eigenaren vervolgens het stokje overnemen en ook zonder steun van de gemeente hun bomen zorgvuldig onderhouden. Juist deze bomen dragen bij aan de grote aantrekkingskracht van onze gemeente."




Wat zijn de voorwaarden voor deelname?
Er zijn drie voorwaarden:
 . De boom moet voorkomen op de gemeentelijke waardevolle bomenlijst. Deze lijst is onlangs door de gemeenteraad vastgesteld en is in te zien via dewolden.nl. Het gaat om de bomen met een 'w' in de groene kolom.
 . Aanmeldingen moeten binnen zijn voor 1 oktober 2011.
 . Aanvragers moeten op korte termijn een boomdeskundige kunnen ontvangen voor een inspectie van de betreffende boom of bomen.


Aanmelden

Het aanmeldformulier is te downloaden via dewolden.nl en is op te vragen via gemeente@dewolden.nl onder vermelding van subsidie bomen. Het formulier moet volledig ingevuld teruggestuurd worden naar de gemeente De Wolden, ter attentie van Nico Velthuis. Voeg als bijlage een situatieschets van de betreffende bomen op het perceel toe. Wanneer de gemeente meer aanmeldingen ontvangt dan zij kan uitvoeren binnen het beschikbare budget, dan geldt het uitgangspunt 'wie eerst komt, eerst maalt'.


Wat gebeurt er na uw aanmelding?

Begin oktober ontvangen aanvragers een brief waaruit blijkt of de aanvraag toegekend is. De werkzaamheden worden tussen november en medio december uitgevoerd door een deskundig boomverzorgingsbedrijf. Het bedrijf zal voor de werkzaamheden een afspraak maken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nico Velthuis van de gemeente De Wolden. Hij is bereikbaar via T. 14 0528.

Waarom dit aanbod?

Dankzij onder meer een bijdrage van TenneT is het mogelijk eigenaren subsidie te verlenen bij het onderhoud van waardevolle bomen. TenneT, de beheerder van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk heeft in totaal E 10 miljoen beschikbaar gesteld voor het verbeteren van natuur en landschap in Drenthe en Overijssel. Dit bedrag is een compensatie voor het in stand houden van de hoogspanningslijn van Zwolle naar Hoogeveen.