Geen grote verrassingen voor OS in Miljoenennota

Uit de Miljoenennota en Rijksbegroting 2012 die donderdag 15 september openbaar werden, blijkt dat de geplande bezuinigingen op ontwikkelings-samenwerking voor 2012 inderdaad ruim 900 miljoen euro bedragen. Specifiek gaat het om een bezuiniging van 1,3 miljard euro minus ruim 300 miljoen aan investeringen.

Deze bezuinigingen vormen onderdeel van het grote pakket bezuinigingen uit het regeerakkoord. De posten waarop bezuinigd wordt, zijn al eerder aangekondigd door staatssecretaris Internationale Samenwerking Knapen in de Basisbrief Ontwikkelingssamenwerking (2010) en de Focusbrief Ontwikkelingssamenwerking (2011). Geen grote verrassingen dus. Zoals verwacht wordt er voor de speerpunten van staatssecretaris Knapen en minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal, namelijk het beheer van mondiale publieke goederen en de rol van de private sector, ten opzichte van 2011 wel meer geld uitgetrokken.

Meer doen met minder
Allereerst is er minder geld beschikbaar doordat het kabinet heeft afgesproken niet langer 0,8% (0,75% in 2011), maar 0,7% van het Bruto Nationaal Product (BNP) beschikbaar te stellen voor ontwikkelingssamenwerking (ODA). Binnen dit zogenaamde ODA-budget, wordt een aantal zaken geschaard die eerder additioneel waren aan het budget, zoals adaptatie aan klimaatverandering. Tot slot is het beschikbare budget nog verder gekrompen als gevolg van het dalen van het BNP.

Minder partnerlanden en korting op sociale sectoren Een groot deel van de bezuinigingen komt voort uit het besluit van staatssecretaris Knapen om het aantal partnerlanden terug te brengen van 33 naar 15. Op onderwijs in ontwikkelingslanden wordt bijna 100 miljoen bezuinigd, van 334 miljoen in 2011 naar ruim 238 miljoen in 2012. Dit komt onder andere omdat Nederland de onderwijsprogrammas in een aantal ex-partnerlanden volledig afbouwt. Ook het budget van het internationaal onderwijsprogramma wordt verlaagd.

Binnen het thema Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten voor iedereen en een halt aan de verspreiding van hiv/aids wordt ongeveer 34 miljoen bezuinigd. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de bijdragen aan multilaterale organisaties zoals de UNFPA, UNAIDS en de Wereldgezondheidsorganisatie worden verlaagd. Daarnaast wordt er bezuinigd op de versterking van het maatschappelijk middenveld in ontwikkelingslanden (van 539 miljoen euro in 2011 naar 473 miljoen euro in 2012) en op humanitaire hulp (van 250 miljoen euro in 2011 naar 219 miljoen in 2012).

Meer geld voor productieve sectoren
De Nederlandse regering zet in op vier speerpunten die aansluiten bij internationale prioriteiten zoals millenniumdoelen en het beheer van mondiale publieke goederen. Deze punten zijn: veiligheid en rechtsorde, voedselzekerheid, water en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Naar deze themas zal meer aandacht en geld worden besteed in 2012. In sommige gevallen gaat de intensivering van het budget per thema wel gepaard met bezuinigingen op subthemas daarbinnen; zo worden de uitgaven voor vrede en veiligheid met ruim 63 miljoen euro opgehoogd, maar wordt daarbinnen wel bezuinigd op het thema goed bestuur.

Het budget voor seksuele reproductieve gezondheid en rechten wordt geïntensiveerd, maar binnen deze begrotingspost wordt wel bezuinigd op het subthema hiv/aids. De financiële inspanningen ten aanzien van milieu en water nemen toe, terwijl wordt bezuinigd op milieu en klimaat. Bij de prioritering van de themas landbouw en voedselzekerheid gaat extra budget naar de rol van het bedrijfsleven. Tot slot wordt meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden.

Nederlands belang centraal
Meer dan voorgaande jaren staan de belangen van Nederland en Nederlanders centraal in het huidige buitenlandbeleid. De doelen van het beleid worden geclusterd in drie pijlers: veiligheid, welvaart en vrijheid. De noodzaak voor Europese samenwerking ten behoeve van het belang van Nederland wordt hierbij sterkt benadrukt.

De Memorie van Toelichting (de begeleidende tekst bij de Buitenlandse Zaken begroting) stelt dat: Samenwerking, in het bijzonder via de Europese Unie, is meer dan ooit nodig als antwoord op grensoverschrijdende uitdagingen. Opvallend is ook dat er expliciet aangegeven wordt dat er geïnvesteerd wordt in de relatie met Israël, onder andere via het opzetten van een Nederlands-Israelische samenwerkingsraad. Binnen de Nederlandse diplomatie wordt grotere nadruk gelegd op economische belangen en ontwikkelingen: er is sprake van een verschuiving van politieke diplomatie naar economische diplomatie.

Mondiaal burgerschap
Ten aanzien van mondiaal burgerschap presenteert de Memorie van Toelichting de volgende doelstelling: 'In Nederland versterking van de mondiale dimensie van burgerschap door kennis en advies ter beschikking te stellen. Verbinding met burgerschap op nationaal niveau en een betere aansluiting op de bredere context van internationale en ontwikkelingssamenwerking (MvT BuZa, pagina 85-86).' Er wordt hier verder niet ingegaan op het verband tussen mondiaal burgerschap en internationale samenwerking.

Het versterken van de mondiale dimensie van burgerschap is overigens niet alleen voorbehouden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. De begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt dat het in de huidige samenleving van belang is dat burgers gestimuleerd worden om een zeker mondiaal bewustzijn te ontwikkelen: De mondialisering van de samenleving neemt op tal van terreinen steeds meer toe. Dat vergt zeker in een «open» land als Nederland dat de burger van de toekomst steeds meer een internationale oriëntatie meekrijgt en zelf ook internationale competenties ontwikkelt. Daarbij gaat het om kennis en vaardigheden en een open attitude die nodig zijn om in een internationale omgeving te leven en te werken (MvT OC&W, pagina 50).

Visies experts
Op de website van ViceVersa, het vakblad over
ontwikkelingssamenwerking, presenteert Paul van den Berg (politiek adviseur van Cordaid) een analyse van de Memorie van Toelichting van Buitenlandse Zaken.
Visies van andere experts, zoals Paul Hoebink en Ton Dietz, zullen op korte termijn ook op deze website te vinden zijn.

Meer lezen?
De Miljoenennota 2012
De Rijksbegroting 2012
De HGIS-nota (de begroting waarin de buitenlandactiviteiten van verschillende ministeries gebundeld zijn).


* » Lees verder: de feiten op een rij