Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 september 2011

Kamervragen van de leden Dikkers, Smeets (beiden PvdA), Voordewind (ChristenUnie) en Gesthuizen (SP) over het bericht dat de cacaosector faalt in het terugdringen van kinderarbeid en gedwongen (volwassen) arbeid

aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken


* Bent u bekend met de internationale campagne van 10 Campaign, waarin vooraanstaande internationale maatschappelijke organisaties de cacaosector monitoren en pleiten voor wetgeving om de ergste vormen van kinderarbeid en gedwongen (volwassenen) arbeid uit de cacaosector te bannen ? {1} 10 Campaign- http://www.10campaign.com/{1}


* Erkent u het feit dat in de afgelopen 10 jaar, de wereldwijde cacao en chocolade-industrie er niet in is geslaagd een einde te maken aan de ergste vormen van kinderarbeid en gedwongen volwassen arbeid?


* Zo ja, wat is volgens u de verklaring voor het gegeven dat de zes doelen die in het Harkin Engel protocol genoemd worden tot op heden niet zijn bereikt?


* Deelt u de mening dat - een voortrekkersrol voor overheden niet alleen mogelijk, maar ook wenselijk en noodzakelijk is gezien het gegeven dat tien jaar na dato zelfregulering blijkbaar niet werkt? Zo ja, op welke wijze gaat u deze voortrekkersrol uitdragen? Zo nee, waarom niet?


* Bent u zich bewust dat de Intentieverklaring Duurzame Cacao waarin Nederland wereldwijd als voorloper wordt beschouwd slechts geldt voor de cacao die in Nederland aan de consument wordt verkocht?


* Wat is uw opvatting over het gegeven dat het leeuwendeel van de cacao die binnen de Nederlandse grenzen wordt verwerkt uiteindelijk in het buitenland verkocht wordt, en daardoor buiten de Intentieverklaring Duurzame Cacao valt?


* Deelt u de mening dat de verantwoordelijkheid van de Nederlandse cacao industrie én de Nederlandse overheid niet beperkt kan blijven tot die cacao die in Nederland voor de consumentenmarkt verkocht wordt? Zo ja, op welke wijze gaat u deze beperking wegnemen? Zo nee, waarom niet?


* Bent u op de hoogte van de ketenontwikkeling in de cacaosector? Zo ja, in hoeverre en op welke wijze ondersteunt u dit initiatief? In hoeverre slaagt het Initiatief Duurzame Handel in het bereiken van deze doelen, aangezien de regering heeft gekozen om 100 miljoen in het IDH te investeren? Welke transparante doelen en resultaten biedt het IDH op het gebied van cacao?


* Bent u bereid om met de relevante civil society partners en bedrijven in dialoog te treden over de mogelijke rol van de Nederlandse overheid om als voortrekker op te treden, met als doel het beëindigen van kinderarbeid en gedwongen (volwassen)arbeid in de cacaosector? Zo ja, kunt u de Kamer op de hoogte houden van dit initiatief? Zo nee, waarom niet?