Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Fietstocht Bevrijdingsmuseum geeft nieuw beeld van de bevrijding van Nijmegen

Op zondag 17 september 1944 begint met Market Garden de frontperiode voor Nijmegen. De operatie brengt de bevrijding van het Duitse juk, maar kost de stad uiteindelijk méér burgerslachtoffers en gebouwen dan het bombardement van februari 1944. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek brengt op zondag 25 september a.s. met fietstocht 'De bevrijding van Nijmegen', een battlefield tour die het huidige beeld van de slag om de stad bijstelt.

Hoewel 'Market Garden' onder het publiek meer bekendheid geniet als de 'Slag om Arnhem', bepaalden de gebeurtenissen in en rond Nijmegen volgens veel historici het lot van deze gedoemde luchtlandingsoperatie. De omvang van de slag en vooral hoé fel de strijd om de hun stad eens was, is ook maar bij weinig Nijmegenaren bekend.

De fietstocht van 10 km voert in ongeveer 3 á 3,5 uur langs locaties in en rond Nijmegen waar hard gevochten werd tussen Duitse en Geallieerde soldaten. De gidsen verhalen ook van staaltjes lef en opofferingszin van gewone Nijmegenaren, die vaak letterlijk tussen twee vuren terecht kwamen. Er is aandacht voor de belangrijke rol van het Nederlandse verzet bij de slag. Centraal in de tocht staat de moedige waaloversteek door Amerikaanse parachutisten, die direct tot de bevrijding van Nijmegen leidde. Het verhaal van de enige Nederlander die deelnam aan deze bijna krankzinnige actie komt ook aan bod. Historisch beeldmateriaal, documenten en rekwisieten geven al deze verhalen nog meer kleur.

Met 'De bevrijding van Nijmegen' biedt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek nu fietstochten op alle slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog die in de regio Nijmegen te vinden zijn.

Praktische informatie:

De battlefield tour van 10 km 'De bevrijding van Nijmegen' duurt ongeveer 3 a 3,5 uur. Deelnemers worden vriendelijk verzocht een eigen fiets mee te nemen!

Datum: 25 september 2011

Aanvang: 13.00 uur

Startlocatie: Bij het beeld van 'Mariken van Nimwegen' op de Grote Markt

Kosten: E 9,50 p.p. + een vrijkaartje voor het museum

Bijzonderheden: vooraf reserveren via telefoonnummer 024-3974404 wegens maximale groepsgrootte van 25 personen (of via info@bevrijdingsmuseum.nl)


---- --