Bedrijfsleven medeverantwoordelijk voor duurzame ontwikkeling landen

Persbericht van Open Universiteit

'Bedrijven zijn medeverantwoordelijk voor het algemeen belang en moeten samen met overheden en maatschappelijke organisaties de belangrijke besluiten m.b.t. duurzame ontwikkeling nemen.' Dat stelt prof. dr. Pieter Glasbergen, hoogleraar Milieubeleid aan de faculteit Natuurwetenschappen van de Open Universiteit en hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit Utrecht, in zijn afscheidscollege. Als voorbeeld haalt hij de recente discussie aan over het al dan niet stoppen van de activiteiten door Shell in Syrië. Op woensdag 21 september 2011 houdt hij zijn afscheidsrede 'Groene politieke ruimten. Over publieke en private verantwoordelijkheden met betrekking tot duurzame ontwikkeling' en gaat hij daarna met emeritaat. Omdat Glasbergen tegelijkertijd ook afscheid neemt als hoogleraar van de Universiteit Utrecht vindt de bijeenkomst plaats in het Akademiegebouw in Utrecht om 16.15 uur.

Ook private verantwoordelijkheid
In zijn rede pleit prof. dr. Glasbergen voor een nieuw sociaal contract tussen overheden, marktpartijen en maatschappelijke organisaties. Uitgangspunt daarbij is dat bedrijven en maatschappelijke organisaties niet alleen beperkte private belangen vertegenwoordigen, maar ook verantwoordelijk zijn voor het algemeen belang. Belangrijke besluiten met betrekking tot duurzame ontwikkeling worden volgens Glasbergen door deze drie partijen genomen. Deze nieuwe 'groene politieke ruimten' zijn te vinden in arrangementen voor burgerparticipatie, in arrangementen voor het gezamenlijk beheer van natuurlijke hulpbronnen van overheden en bedrijfsleven en in de vele mondiale partnerships waarin multinationals en grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties samenwerken aan duurzame productketens. Hierdoor ontstaat een nieuwe politieke orde, waarin sturing van een duurzame ontwikkeling voor een belangrijk deel in en met de private sfeer gerealiseerd dient te worden.
Dat er nog veel onzekerheid bestaat over wat precies verantwoordelijkheden zijn van welke partij - overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties -, blijkt uit de recente discussie over Shell in Syrië: moet Shell haar activiteiten stilleggen of moet de politiek de beslissing nemen om Syrië te boycotten?

Na het afscheidscollege zal prof. dr. Paquita Pérez Salgado, decaan van de faculteit Natuurwetenschappen van de Open Universiteit, stilstaan bij het met emeritaat gaan van Pieter Glasbergen. Glasbergen is ook hoogleraar Milieukunde, in het bijzonder de sociaal-wetenschappelijke studie van milieubeleid in relatie met ruimtelijke ordening en waterbeheer, aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Over Pieter Glasbergen
Prof. dr. Pieter Glasbergen (Leiden, 1946) studeerde sociologie en politieke wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en was de eerste hoogleraar Milieubeleid in Nederland. Hij werd in 1987 benoemd als hoogleraar Milieubeleid aan de Open Universiteit en in 1988 aan de Universiteit Utrecht. Per 1 september 2011 aanvaardde hij een honorair hoogleraarschap aan de Universiteit Maastricht (International Centre for Integrated Assessment and Sustainable Development - ICIS). In Utrecht was hij de grondlegger van het
milieumaatschappijwetenschappelijk milieuonderwijs en ontwikkelde hij het onderzoeksprogramma Governance for sustainable development. Hij was medeoprichter en tot 2010 lid van het bestuur van het Copernicus Institute for Sustainable Development and Innovation. Tussen 1989 en 2008 leidde hij de vakgroep Milieuwetenschappen en Beleid van de faculteit Geowetenschappen (Universiteit Utrecht). Aan de Open Universiteit ontwikkelde hij binnen de faculteit Natuurwetenschappen een beleidswetenschappelijk onderwijsprogramma en afstandsonderwijs op het gebied van environmental social studies. Sinds 2005 geeft hij leiding aan het onderzoeksprogramma op het gebied van Partnerships (www.unpop.nl), een gezamenlijk programma van Universiteit Utrecht en Radboud Universiteit Nijmegen, waar ook Wageningen University bij is betrokken.
Glasbergen is gespecialiseerd in planning en beleidszaken, vooral met betrekking tot milieubeleid, fysieke planning, water management, en beleid voor landschap- en natuurbehoud. Zijn huidige onderzoek betreft partnerships voor duurzame ontwikkeling.
Gedurende 12,5 jaar werkte hij tevens parttime als wethouder en loco-burgemeester in Culemborg.

Links:
http://www.ou.nl



Razende Robot Reporter