PERSBERICHT

RSPO steunt oproep vanuit Nederlandse industrie aan de EU het invoerrecht op duurzame palmolie af te schaffen

Kuala Lumpur, 21 september 2011 - De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) ondersteunt het Nederlandse Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën (MVO) in haar oproep aan de EU namens de Nederlandse oliën- en vettensector, om het invoerrecht af â¤<â¤<te schaffen op de RSPO gecertificeerde duurzame palmolie (CSPO).

Op dit moment bestaat een invoerrecht van 3,8% op ruwe palmolie naar de EU. De Nederlandse oliën- en vettensector is van mening dat de afschaffing van het EU-invoerrecht op duurzame palmolie zal dienen als compensatie voor de extra kosten voor productie van duurzame palmolie, en hiermee een â¤<belangrijke belemmering voor de marktintroductie in Europa zal helpen verwijderen.

Het MVO-voorstel verzoekt de EU-heffing op RSPO's CSPO, geïmporteerd uit Maleisië en Indonesië voor het gebruik in consumptiegoederen, af te schaffen. Op dit moment is ruwe palmolie voor gebruik in non-food producten en palmolie afkomstig uit bijna alle andere producerende landen vrijgesteld van invoerrecht.

Darrel Webber, RSPO secretaris-generaal: "Het initiatief van de Nederlandse industrie plaatst Nederland, de grootste palmolie-importeur en verwerker in Europa, wederom in een toonaangevende rol bij de markttransformatie naar duurzame palmolie. De RSPO prijst en ondersteunt MVO in haar voorstel dat gericht is op het stimuleren van de vraag naar duurzame palmolie. "

"Sinds het begin van het certificeringsproces in 2008, zijn we getuige geweest van meer verantwoordelijkheid aan de kant van onze duurzaam opererende palmolieproducenten. Dit heeft geresulteerd in bijna 5 miljoen ton CSPO, wat gelijk staat aan 10% van de wereldwijde productie van palmolie - een uitzonderlijke prestatie voor een grondstof met zo een complexe supply chain als palmolie.

"RSPO heeft dit belangrijke resultaat bereikt dankzij de inzet van haar leden. Zij begrijpen het belang van verantwoorde en duurzame palmolieproductie voor de toekomst van mens en planeet. Daarnaast is de belofte 100% CSPO te gebruiken vanaf 2015 door veel gevestigde internationale organisaties - waaronder verwerkers, handelaren, fabrikanten van consumptiegoederen en detailhandel ­een belangrrijke stimulans om telers aan boord te krijgen.

"Terwijl dergelijke ontwikkelingen een cruciale stap in de goede richting zijn, zoals blijkt uit de groeiende opname door de markt van geproduceerde CSPO (van 26% in 2009 tot 56% in 2010), is het noodzakelijk de groei van de verkoop van duurzame palmolie verder te versnellen om de productie ervan te evenaren. Industrieën moeten het gebruik van CSPO omarmen.

"De RSPO kijkt uit naar de toekomstige mogelijkheden voor dialoog en samenwerking met EU-besluitvormers met betrekking tot het voorstel van MVO," betoogt Webber.

Nederland, het op drie na grootste land qua aantal RSPO-leden, is ook de op een na grootste afnemer van palmolie binnen Europa, na het Verenigd Koninkrijk.

Over RSPO

In antwoord op de urgente en dringende wereldwijde roep om duurzaam geproduceerde palmolie is de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) in 2004 opgericht met als doel groei en gebruik van duurzame palmolieproducten door middel van geloofwaardige wereldwijde normen en de inzet van stakeholders te bevorderen. De organisatie is gevestigd in Zürich, Zwitserland, terwijl het secretariaat gevestigd is in Kuala Lumpur met een satelliet-kantoor in Jakarta.

RSPO is een not-for-profit organisatie die stakeholders verenigt uit zeven sectoren van de palmolie industrie - producenten van palmolie, palmolieverwerkers en -handelaren, fabrikanten van consumentengoederen, detailhandelaren, banken en investeerders, NGO's op het gebied van milieu en/of natuur en sociale NGO's ­ om wereldwijde nnormen voor duurzame palmolie te ontwikkelen en te implementeren.

De multi-stakeholder organisatie wordt weerspiegeld in de governance structuur van RSPO, waarbij zetels in de Raad van Bestuur en Werkgroepen op projectniveau op evenwichtige manier toegewezen worden aan elke sector . RSPO opereert vanuit de filosofie van een ronde tafel, waarbij alle stakeholders gelijke rechten hebben bij het ter tafel brengen van onderwerpen en hun visie. Soms tegengestelde belangen van verschillende partijen kunnen door dit model, en een gemeenschappelijk doel, verenigd worden en uiteindelijk vindt besluitvorming plaats per consensus.