Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Elektrisch geheim Leeuwarden inspireert landelijk

'Het elektrisch geheim van Leeuwarden' is een van de tien inspirerende landelijke voorbeelden in het boek 'Nieuwe energie voor mobiliteit'. Het boek werd op maandag 19 september in Zaanstad aan de betrokken gemeenten overhandigd door Bernard ter Haar, directeur-generaal Milieu en Internationale Coördinatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

In 'Het elektrisch geheim van Leeuwarden' beschrijft Leeuwarden hoe het in 2020 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en daarom werkt aan schone bussen, auto's, scooters en boten. In 2015 moeten dit er in totaal zo'n 6000 stuks zijn in de gemeente. Schoon wil zeggen: geen fossiele brandstoffen, maar Groen gas en elektriciteit. Twee weken geleden werden in Leeuwarden nog 45 taxi's op Groen gas in gebruik genomen.

In het boek staan tien projecten beschreven, waaronder dat van Leeuwarden. Het boek laat daarmee de meest innovatieve projecten van de afgelopen tijd zien, zoals het inzetten van stadsdistributie voor bevoorraden van winkels en parkeergarages met veel elektrische oplaadpunten.

Duurzame mobiliteit levert een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van gemeenten en de leefbaarheid van de stad. Het Klimaatverbond heeft in samenwerking met andere partijen deze publicatie over mobiliteit uitgegeven om kennisuitwisseling te bevorderen.




Gemeente Leeuwarden