Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Expo genomineerde Toos van Holstein nog t/m 9 oktober te zien in fort Rammekens bij Vlissingen

De bekende Middelburgse kunstenaar Toos van Holstein is doorgedrongen tot de laatste 25 genomineerden bij de prestigieuze verkiezing van Kunstenaar van het Jaar. Dat is zowel interessant voor haar als voor fort Rammekens, het oudste zeefort van Europa (1547). En voor het muZEEum in Vlissingen. Want op verzoek van het muZEEum heeft Toos dit jaar een grote tentoonstelling ingericht in fort Rammekens bij Ritthem, vlakbij Vlissingen . Die expositie onder de titel 'TOOS-de ontdekkende mens' is daar nog tot en met 9 oktober te bezoeken.

Die verkiezing van Kunstenaar van het Jaar wordt al sinds 2003 georganiseerd. Een kunstpanel bestaande uit een honderdtal museumdirecteuren, kunstcritici, verzamelaars en kunstdocenten nomineerde in eerste instantie negentig Nederlandse kunstenaars, waaronder dus ook Toos van Holstein. In de nu afgesloten verkiezingsronde voor het publiek zijn ongeveer 20.000 stemmen uitgebracht. Daarbij waren er zoveel voor Toos dat ze is opgenomen in de uitverkoren groep van 25 die de volgende ronde ingaat. Bekende namen uit deze groep prominenten zijn bijvoorbeeld de wereldberoemde Marlene Dumas (haar werk wordt tegenwoordig voor miljoenen verkocht wordt op kunstveilingen), de bekende popfotograaf en cineast Anton Corbijn, de niet weg te denken stillevenschilder Henk Helmantel, BN'er Ans Markus en kunsticonen als de oude meester Co Westerik, Marte Röling en fotograaf Erwin Olaf. En dus ook Toos van Holstein. In de volgende verkiezingsronde bepaalt het al genoemde kunstpanel wie de laatste acht kunstenaars worden die de laatste publieksronde ingaan en waaruit dan de Kunstenaar van het Jaar wordt verkozen.

Maar dat laatste wordt pas bekend in november. Dan is de expositie 'TOOS-de ontdekkende mens' al afgelopen. Tot en met 9 oktober zijn de installaties van Toos nog te bewonderen in fort Rammekens: projecties, de film TOOS, aluminium en kunststof beelden, werken op alu-dibond, gecombineerd met foto's van haar reizen, de banners die ze maakte in Peking, beschilderde oude zeildoeken, haar monoprints, schaduwbeelden en de kunst die ze maakte met kinderen. Dat alles is te zien op die unieke locatie aan de monding van de Westerschelde. In fort Rammekens dus.

Fort Rammekens is een samenwerkingsproject van Staatsbosbeheer, het Zeeuws maritiem muZEEum en Orionis. U vindt het fort aan de Rammekensweg bij Ritthem, ten oosten van Vlissingen. Wilt u meer informatie over fort Rammekens en alle activiteiten? Kijk dan op de website www.fortrammekens.nl. Fort Rammekens is van maart tot en met oktober dagelijks geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandag. Voor meer informatie kunt u bellen met het Zeeuws maritiem muZEEum, telefoon 0118- 41 24 98.

21 september 2011


Ingezonden persbericht