Gemeente Amersfoort


Groene golf op de Rondweg Oost in Amersfoort

Het verkeer op de Rondweg Oost in Amersfoort rijdt vanaf nu tijdens spitstijden in een groene golf. Wethouder Hans Buijtelaar heeft op woensdagochtend 21 september de borden voor de groene golf onthuld. De groene golf moet zorgen voor een betere doorstroming van verkeer tijdens de spits. Om die reden wordt ook een aantal verkeerslichten op de Stadsring beter op elkaar afgestemd.

Tussen de Laan naar Emiclaer en de Basicweg is vanaf vandaag tijdens de spits een groene golf ingesteld. Buiten de spits hebben de zijwegen in verhouding teveel nadeel van de groene golf waardoor de groene golf dan niet gewenst is.

Groene golf
Een groene golf houdt in dat verkeer op een weg met meerdere verkeerslichten kan doorrijden zonder te hoeven stoppen (elk licht staat op groen bij het passeren) mits de juiste snelheid wordt gereden. Dit wordt gerealiseerd door de cyclus van de verkeerslichten aan elkaar te koppelen en aan te passen aan de gemiddelde rijsnelheid. De groene golf levert een kortere reistijd op. En bovendien daalt de uitstoot van fijnstof op sommige plaatsen doordat auto's minder hoeven op te trekken en af te remmen.

De groene golf Ring Oost is een proef. Tijdens deze proef wordt bekeken wat de effecten zijn voor het verkeer op de aansluitende wegen. In het najaar wordt ook een groene golf op de Rondweg Noord ingevoerd.

Verkeersinstallaties Stadsring
Op kruispunten op de Stadsring worden de verkeersinstallaties eind oktober nauwkeuriger op elkaar afgestemd. Dit geldt alleen op de kruispunten waar de afstemming geen negatieve consequenties heeft voor overstekende fietsers en wandelaars en voor het OV. Deze aanpassing moet bijdragen aan een betere doorstroming.

Noot voor de redactie,