Ingezonden persbericht


21 September 2011
Samen aan de slag

Tips voor het betrekken van mensen met verstandelijke beperkingen bij toegankelijkheid

VCP en Platform VG presenteren de handreiking 'Samen aan de slag'. In deze handreiking staan concrete suggesties hoe mensen met verstandelijke beperkingen betrokken kunnen worden bij toegankelijkheidsbeleid.

Naar buiten kunnen is een voorwaarde om deel te nemen aan de samenleving. Daarom vragen lokale en landelijke belangenbehartigers tijdens de Week van de Toegankelijkheid aandacht voor de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Dit jaar wordt gekeken naar de toegankelijkheid van straat en steeg, park en plein, strand en bos. De Week van de Toegankelijkheid vindt plaats van 1 tot 7 oktober.

Handreiking en schouwlijst
In het kader van de Week van de Toegankelijkheid had VCP al eerder een algemene handreiking en een schouwlijst voor belangenbehartigers samengesteld. De handreiking vertelt wat toegankelijkheid van de openbare ruimte inhoudt en waarom toegankelijkheid belangrijk is. Daarnaast staan er suggesties in voor succesvolle activiteiten. Met de schouwlijst kunnen mensen met een beperking zelf een straat, steeg, park of een andere openbare ruimte in hun gemeente schouwen. Ze bekijken hoe zij de toegankelijkheid ervaren.

Aan de slag
De nieuwe handreiking 'Samen aan de slag' is bedoeld voor belangenbehartigers van mensen met verstandelijke beperkingen: ouders, begeleiders en mensen met een verstandelijke beperking zelf. VCP en Platform VG geven tips hoe zij samen aan de slag kunnen gaan met activiteiten rond de toegankelijkheid van openbare ruimten. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat gemeenten in hun plannen ook rekening houden met burgers met verstandelijke beperkingen.
* Download de handreiking

Inhoud
In de handreiking 'Samen aan de slag' komen de volgende onderwerpen aan bod:
* Waarom is de toegankelijkheid van openbare ruimten belangrijk?
* Wat kunnen belangenbehartigers samen doen om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van openbare ruimten voor mensen met verstandelijke beperkingen?
* Hoe kom je te weten waar mensen met een verstandelijke beperking tegenaan lopen?
* Met wie kunnen belangenbehartigers samenwerken bij de activiteiten?
* Voorbeelden van onderwerpen waarmee mensen samen aan de slag kunnen gaan.

Week van de Toegankelijkheid
De handreiking 'Samen aan de slag' is een uitgave van VCP in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. De Week van de Toegankelijkheid wordt georganiseerd door VCP, CG-Raad, Platform VG en Viziris en wordt mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds.

Programma VCP
VCP is een organisatie die zorgt voor zichtbare invloed van mensen met een beperking op lokaal beleid. Een op de zes Nederlanders is ziek of gehandicapt. VCP streeft naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen, ongeacht ziekte of handicap. Programma VCP is een initiatief van CG-Raad en Platform VG.
Noot voor redacties

Noot voor de redactie,