‘In 2013 geen dierproeven meer voor cosmetica’


AMSTERDAM, 20110921 -- Het ontbreken van alternatieven voor dierproeven voor cosmetica zal geen gevolg hebben voor verkoopverbod in 2013. Dat staat in het onlangs verschenen rapport ‘Ontwikkeling, goedkeuring en wettelijke acceptatie van alternatieve methodes voor dierproeven voor cosmetica’ van de Europese Commissie. VIERVOETERS zal doorgaan met de campagne om het wettelijke verbod op tijd te laten ingaan.

Vanaf 11 maart 2013 mag er in de Europese Unie geen cosmetica meer worden verkocht die op dieren is getest. De industrie zal dus alternatieven moet ontwikkelen. Het ziet er echter naar uit dat die niet op tijd klaar zullen zijn. ‘Wij zijn verheugd dat de Europese Commissie het verbod desondanks toch in zal laten gaan,’ zegt Barbara van Genne, campagnemedewerker bij de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters. ‘Dit zal voor de industrie een stimulans zijn om haast te maken met het ontwikkelen van alternatieven voor dierproeven. Ook de publieke opinie laat zien dat dierproeven, voor zulke triviale zaken als cosmetica, onacceptabel zijn.’ 

Nog altijd lijden dieren in laboratoria buiten de Europese Unie voor cosmetische producten. De  dieren lijden onder de angst en pijn die met deze testen gepaard gaan. Dit geldt niet alleen voor ratten en muizen, zoals veel mensen denken, maar ook voor bijvoorbeeld konijnen en guinea biggetjes. Elk jaar lijden en sterven duizenden van hen voor producten als shampoo, mascara en lippenstift. Hoewel dit in de EU zelf niet meer is toegestaan, mogen deze producten hier nog wel worden verkocht. Dit zal voorgezet worden als de nieuwe wet wordt doorgeschoven, iets wat nog niet uitgesloten is. De Commissie heeft inmiddels aangekondigd dat de definitieve beslssing over het verbod uiterlijk aan het eind van dit jaar zal worden genomen.

VIERVOETERS zal doorgaan met de campagne om het wettelijke verbod op tijd te laten ingaan. Wie hierbij wil helpen, kan de petitie tekenen op www.vier-voeters.nl/cosmetica2013.





Ingezonden persbericht