Gemeente Blaricum


* Hernieuwde aanpak parkeerproblematiek oude dorp


-

Hernieuwde aanpak parkeerproblematiek oude dorp

De gemeente Blaricum heeft in maart van dit jaar (opnieuw) besloten om de parkeerproblematiek in het oude dorp aan te pakken. Aanleiding hiervoor was de tot op heden voortdurende parkeeroverlast. Inmiddels is een plan opgesteld om de problemen aan te pakken. Dit plan wordt op 21 september gepresenteerd aan de inwoners van het oude dorp.

Planning
De inwoners van het oude dorp krijgen deze week een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst op 21 september. Vervolgens wordt de hernieuwde aanpak gepresenteerd aan de gemeenteraad van Blaricum tijdens het rondetafelgesprek (RTG) op dinsdag 4 oktober aanstaande. Dat is een openbare bijeenkomst; belangstellenden zijn van harte welkom. Naar aanleiding van de informatiebijeenkomst en het RTG neemt de gemeenteraad een beslissing over het plan.

Parkeernota
In opdracht van de gemeente heeft het advies- en ingenieursbureau DHV B.V. in 2009 de `Nota parkeerbeleid Oude Dorp en Bijvanck' opgesteld. De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport van DVH: het instellen van een blauwe zone (maximale parkeertijd, met een parkeerschijf) voor de kern van het oude dorp en het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen voor langparkeerders.

De nota gaf echter onvoldoende antwoord op de vraag over de omvang en het gebruik van de parkeerplaatsen op privé-terreinen van bewoners en bedrijven in de beoogde blauwe zone en het direct daaromheen gelegen gebied. Om deze vraag te beantwoorden heeft het advies- en ingenieursbureau DHV B.V. in opdracht van de gemeente recent een aanvullend onderzoek gehouden. Mede op basis van dit onderzoek is nu een aangepast plan gemaakt.

Inbreng betrokkenen
De gemeente vindt het belangrijk om belanghebbenden en bewoners te betrekken bij het opstellen van plannen. De (hernieuwde) aanpak van de parkeerproblematiek is dan ook tot stand gekomen in overleg met een adviesgroep. Deze adviesgroep bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende groeperingen zoals de ondernemersvereniging (BOV), individuele bedrijven en bewoners van het oude dorp.