Gemeente Enschede

Fietsroute langs grensstenen "Van poal tot poal"

Beleef de grens tussen Duitsland en Nederland

De grens tussen twee landen is altijd belangrijk geweest voor de mensen die er wonen. Tussen Duitsland en Nederland is deze grens gemarkeerd met grensstenen.
Wie de grens op een eigentijdse manier wil beleven fietst de Grensstenenroute!

140914_Drilandsteen.JPG

Bij elke steen is via een sms'je informatie verkrijgbaar over de historie van de grens of de grenssteen, of een spannend grensverhaal. De feestelijke opening van deze nieuwe route gebeurt op woensdag 21 september; natuurlijk aan de grens.

Grensverhalen
De grens in het gebied Enschede, Ahaus en Gronau is gemarkeerd met ruim 150 grenspalen. Deze grensstenen vormen het tastbare bewijs van de grens. Ongeveer 30 grenspalen zijn bereikbaar via fiets- en wandelpaden. De Nederlandse Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) en de Duitse Heimatverein Alstätte hebben de handen ineengeslagen om de grens levend te houden aan beide kanten. Met de nieuwe grensstenenfietsroute krijgen Duitse en Nederlandse recreanten en schoolkinderen op een hedendaagse wijze informatie over de grens. In de vorm van een onderhoudend verhaal boordevol spannende en historische grensgebeurtenissen!
De Grensstenenroute is mogelijk gemaakt met steun van: Heimatverein Alstätte,
Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL), Arfgood Buurse, gemeente Enschede, Gemeinde Gronau,Gemeinde Ahaus, Katasteramt Legden, Ministerie Landbouw, Natuur en Voedsel, Culturhaus Ahaus, Culturhaus Gronau.

Ontdek de grens
Het grensgebied van Enschede, Ahaus en Gronau bestaat uit een gevarieerd landschap met elk een eigen belevingswaarde. Een agrarische zone, een bosrijke zone, een rivierlandschappelijke zone en een stedelijke zone.
Met tweetalige informatiepanelen aan beide startpunten van de 30 km. lange fietsroute en een bijbehorende brochure (o.a. verkrijgbaar bij de VVV's van Enschede, Alstätte en Gronau) kunnen fietsers hun eigen en buurgrenzen gaan verkennen! Natuurlijk moet wel de mobiele telefoon mee voor de informatieve sms'jes onderweg.....
Ook Duitse en Nederlandse schoolkinderen kunnen met een bijbehorend spannend en educatief grensstenenlespakket de Grensroute beleven.