Gemeente Enschede

Toekomst jeugd Pathmos en Stevenfenne centraal bij `Talentenestafette'

Organisaties zoeken samen naar oplossingen tijdens tweedaags congres

Samen aan de slag voor een goede toekomst voor de jeugd in de Enschedese wijken Pathmos en Stevenfenne. Dit is het uitgangspunt van het congres `De talentenestafette' dat op woensdag 21 september en vrijdag 21 oktober wordt gehouden in `De Brede School' aan de Spinnerstraat in Enschede. Vertegenwoordigers van de gemeente Enschede, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en andere organisaties worden uitgedaagd om een gezamenlijke visie te ontwikkelen en concrete plannen te maken om het toekomstperspectief van kinderen en jongeren te verbeteren. De Talentenestafette wordt georganiseerd binnen het project `Pathmos/Stevenfenne Werkt'.

De Talentenestafette richt zich bewust op kinderen en jongeren. "Zij hebben een belangrijke sleutel in handen", vertelt wethouder Werk & Inkomen Myra Koomen. "Het perspectief van kinderen en jongeren is van grote invloed op de ontwikkeling van de wijken. Zij kunnen bijvoorbeeld als geen ander hun familie en sociale contacten inspireren. Met deze gedachte als uitgangspunt gaan we samen met vertegenwoordigers van werkgevers en het onderwijs actief op zoek naar manieren om de talenten van kinderen te ontdekken en te ontwikkelen. Doel is om op deze manier hun positie in de samenleving en op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ik verwacht dat deze nauwe samenwerking nieuwe inzichten en initiatieven oplevert waarmee we belangrijke stappen kunnen zetten."

Talentenestafette
De eerste congresdag op 21 september richt zich op het vormen van een gemeenschappelijke visie waarover alle partijen enthousiast zijn. De dag begint met het een welkomstwoord en een oproep van dagvoorzitter Myra Koomen. Daarnaast zijn er inspiratielezingen door Kees Vernooy, lector `doorlopende leerlijnen: effectief taal- en leesonderwijs' en Patrick Hallink, directeur van Edunova Onderwijsinnovatie. Vervolgens wordt in werkgroepen intensief ingegaan op thema's die betrekking hebben op het vergroten van het toekomstperspectief van kinderen en jongeren. Aan het eind van de middag worden de conclusies gepresenteerd. In de vervolgbijeenkomst op 21 oktober worden concrete afspraken gemaakt om projecten uit te voeren.

`Pathmos/Stevenfenne Werkt'
Binnen het project `Pathmos/Stevenfenne Werkt` is het uitgangspunt dat iedereen waarde heeft voor de samenleving. Centrale doelstelling is dan ook het verhogen van de deelname van wijkbewoners aan de maatschappij in de wijken Pathmos en Stevenfenne. Om dit te bereiken worden wijkbewoners door consulenten actief begeleid naar werk en scholing. Daarnaast worden zij uitgedaagd om maatschappelijke taken in de wijken te vervullen. De focus van `Pathmos/Stevenfenne Werkt' is gericht op inwoners met een uitkering en kinderen en jongeren die hun familie en sociale contacten kunnen inspireren. Er wordt binnen het project bewust gewerkt vanuit wijkcentrum De Boei en met consulenten die de wijken en de bewoners kennen. Doel is om op deze manier het contact met wijkbewoners te versterken.