Wageningen Universiteit en Researchcentrum
plantaardige grondstoffen

Bulkchemicaliën styreen en acrylzuur uit plantaardige grondstoffen

21 sep 2011

Onderdeel: Food and Biobased Research

Onderzoekers van de bedrijven BASF, GreenICT, Synbra, en DSM werken samen met Wageningen University en onderzoeksinstituut Wageningen UR Food & Biobased Research aan de processen om de bulkchemicaliën, styreen en acrylzuur, voor het eerst te maken uit plantaardige grondstoffen. Het ACTION project is onderdeel van het Biobased Performance Materials programma dat werkt aan groene bouwstenen en materialen voor een Biobased Economy.

Styreen en acrylaten zijn twee van de meest gebruikte bulkchemicaliën ter wereld en worden op dit moment gemaakt uit fossiele oliën. Deze chemische bouwstenen worden gebruikt in de productie van bijvoorbeeld coatings, optische vezels, plexiglas, lijmen en plastics. In het onderzoeksproject âAcrylic and Styrenic Monomers and Polymers from Biomassâ (ACTION) â worden als grondstof suikers uit planten en eiwithoudende reststromen gebruikt, die vrijkomen bij bijvoorbeeld de productie van biobrandstof. âOp basis van ons patent en de wetenschappelijke literatuur denken we dat we deze stoffen van biomassa kunnen maken. De processtappen zijn alleen nog nooit allemaal achter elkaar gezet. En dat gaan we nu doenâ, aldus Jérôme Le Nôtre, projectleider van het ACTION project.
Â
De biomassareststromen zijn een groen alternatief voor fossiele olie, zijn goedkoop en bevatten na productie van biobrandstof nog ongeveer 35% eiwitten. Uit deze eiwitten wordt in twee stappen -via een enzymatische en een katalytische reactie- styreen en acrylaten gemaakt. Een tweede lijn van onderzoek richt zich op het maken van acrylzuur uit suikers. De suikers worden door middel van fermentatie uit de resten van planten gehaald. Onderzoekers werken aan het verbeteren van deze processen en opschaling van de productie van styreen en acrylzuur uit biomassarestromen. De bedrijven kunnen met deze groene bouwstenen optische vezels maken en het plastic polystyreen, dat ook gebruikt wordt als isolatiemateriaal.

Biobased Performance Materials-programma
In het Biobased Performance Materials-programma werken kennisinstellingen en bedrijven samen aan nieuwe biopolymeren en aan toepassingsgericht onderzoek om de eigenschappen van bestaande biokunststoffen te verbeteren. Hierdoor kunnen deze biobased materialen beter met kunststoffen op basis van aardolie wedijveren wat betreft materiaaleigenschappen én prijs. Deze biokunststoffen zijn toe te passen in bijvoorbeeld plastic flessen, huishoudelijke apparatuur, trein-, vliegtuig- en auto-onderdelen, computerbehuizingen, verf, vloerbedekking en verpakkingsmaterialen. Het programma wordt gecoördineerd door Wageningen UR Food & Biobased Research en wordt medegefinancierd door het ministerie van Economische zaken, Landbouw, en Innovatie (EL&I).