GroenLinks banen en investeert in onderwijs Grote tekst

Groenste tegenbegroting schept banen en investeert in onderwijs

Woensdag 21 september 2011, 08:55u - Jolande Sap
* financiën

* prinsjesdag

* tegenbegroting

Groenste tegenbegroting schept banen en investeert in onderwijs

Het persoonsgebonden budget blijft, er wordt 5,8 miljard euro vrijgemaakt voor banen en 1,5 miljard voor onderwijs. GroenLinks presenteert de groenste tegenbegroting met de meeste banen en laat zo zien dat economisch verantwoorde én toekomstgerichte oplossingen mogelijk zijn. Tegenover de Haagse Bluf van het kabinet zet GroenLinks echte moedige keuzes.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap:"GroenLinks kiest voor groene hervormingen die mensen aan het werk helpen. Wij maken geld vrij voor onderwijs en laten mensen de regie houden over hun eigen zorg. Dat is echte moed. De bezuinigingen van het kabinet raken lagere inkomens en maken de economie zwak. Deze Haagse bluf geeft het land op de lange termijn niet wat het nodig heeft."

Het kabinet-Rutte staat met de rug naar de toekomst. Het enige doel van dit kabinet is bezuinigen. Vooral mensen met lage en middeninkomens worden zwaar getroffen.

Het begrotingstekort is volgend jaar op z'n best 2,9% en kan bij tegenwind zomaar naar 4 tot 5% doorschieten. Het verhaal over orde op zaken stellen dat het kabinet zo graag uitdraagt, blijkt Haagse bluf.

Zorg, groen, werk en onderwijs

De tegenbegroting van GroenLinks "Van Haagse bluf naar echte moed" staat wel vol echte keuzes. Eigen regie in de zorg, investeren in goed onderwijs, werk voor iedereen en groen ondernemerschap. Om de eigen regie in de zorg te stimuleren investeert GroenLinks in een sterk Persoonsgebonden Budget (PGB). GroenLinks kiest voor een forse investering in het tegengaan van schooluitval, beter onderwijs en een leven lang leren.

Ook draait GroenLinks de bezuinigingen in de kinderopvang terug, omdat vrouwen hierdoor kunnen blijven werken. Investeren in het aan het werk krijgen en houden van mensen blijft belangrijk, zeker omdat er straks grote tekorten ontstaan op de arbeidsmarkt.

Sap: "Zorg is er om je leven te kunnen leiden, de beste leraar moet voor de VMBO-klas staan en een kind krijgen moet niet einde carrière betekenen. Logische keuzes, maar wij durven ze te maken."

Nieuwe zekerheden

GroenLinks kiest voor toekomstige generaties en stelt gevestigde belangen ter discussie. De verschuivingen in de tegenbegroting zijn aanzienlijk. GroenLinks wil dat arbeid voor bedrijven goedkoper wordt en tegelijkertijd het vervuilen van het milieu duurder. Lagere belastingen op arbeid zorgen ervoor dat bedrijven meer mensen in dienst kunnen nemen.

Lees de GroenLinks Tegenbegroting en de notitie van het CPB daarbij:

Zie het origineel