Provincie Noord-Holland

Kabinet moet duidelijkheid geven over bestuurlijke organisatie Randstad

21 september 2011 -

De provincie is uitermate teleurgesteld dat het Kabinet in de ontwerp Rijksbegroting 2012 geen duidelijke voorstellen doet voor de bestuurlijke organisatie van de Randstad.

De provincie Noord-Holland is weliswaar blij dat het Kabinet `wil aansluiten bij de bestuurlijke en economische dynamiek in de vleugels van de Randstad' en voornemens aankondigt over de bestuurlijke samenhang tussen de provincie Noord-Holland, Flevoland en Utrecht en het afschaffen van de WGR+gebieden (de stadsregio's), maar de minister van Binnenlandse Zaken heeft al te lang gewacht om met concrete beleidsvoorstellen te komen, ondanks eerdere toezeggingen. Juist in de huidige economische tijd is duidelijkheid over de bestuurlijke organisatie noodzakelijk om de economische ontwikkeling te versterken.

Economische ontwikkelingen
De provincie is blij met de inzet van het rijk om het innovatievermogen en de economische topsectoren te versterken zoals in de Noordvleugel Randstad. De provincie Noord-Holland is een belangrijke partner voor een goede aansluiting op regionale economische netwerken en het regionaal economisch beleid, dat het rijk naar de provincies wil decentraliseren.

Het economisch beleid van het Rijk sluit met de topsector Agro & Food goed aan bij het provinciaal beleid zoals Greenport Aalsmeer. De provincie vindt dat het Kabinet ook de Agriboard regio Noord-Holland Noord als nationale Greenport moet aanwijzen.

Landelijk gebied
De provincie Noord-Holland wil via decentralisatie haar verantwoordelijk voor de inrichting van het landelijk gebied zoals natuur volwaardig kunnen vervullen. Over de voorwaarden om dit goed te kunnen doen worden momenteel onderhandelingen met de staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gevoerd.

Bereikbaarheid
De provincie is tevreden met de aanpak van het Rijk op het gebied van de bereikbaarheid in het noordelijk deel van de Randstad. Het gaat in 2012 om vaststelling concept-rijksstructuurvisie Rijk- Regioprogramma Amsterdam - Almere- Markermeer (RRAAM); vaststellen rijksstructuurvisie voor het gebied Haarlemmermeer/ Schiphol; vaststellen structuurvisie Zuidas Amsterdam. Begin 2012 wordt een voorkeursbesluit verwacht over de Zeetoegang IJmond. De provincie blijft zich inzetten voor de ontbrekende schakel tussen de snelwegen A8 - A9.

Jeugdzorg
De provincie maakt zich grote zorgen over de financiering door het rijk van de jeugdzorg. Het budget blijft gelijk, maar is onvoldoende om aan de stijgende vraag naar kwalitatief goede jeugdzorg tegemoet te komen. Daarnaast is er nog geen oplossing voor het geschatte tekort van EUR 20 miljoen (landelijk) op de tarieven jeugdbescherming, waardoor de provincie niet kan garanderen dat Bureau Jeugdzorg zowel de afgesproken caseload (aantal gezinnen) per gezinsvoogd volhoudt als de wachtlijsten op nul krijgt.

---