Gemeente Breda

21sep
Breda breidt woonagenda uit
Het college heeft de woonagenda 2011-2014, die eerder dit jaar in concept werd aangenomen, uitgebreid en voorlopig vastgesteld. Er is nu een regieplan aan toegevoegd om strakker te kunnen sturen aan de hand van onder meer de veranderende vraag naar woningen. Verder is de woonagenda uitgebreid met meer regionale afstemming op onder andere het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten.

Meer woondoelstellingen

De kern van de Woonagenda 2011-2014 is het beter op elkaar afstemmen van vraag en aanbod op de woningmarkt. De noodzaak hiertoe bleek uit het Woononderzoek 2010.

Eerder dit jaar zijn al acht woondoelen vastgesteld op het gebied van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, Wonen boven winkels, Wonen en zorg, ´Scheefwonen´, Wonen in kantoren, Energiebesparing, Studentenhuisvesting en Sloop.

Het college heeft de woonagenda nu aangevuld met de volgende twee extra doelen:
Skip list

1. Regionaal overleg: het zoeken naar afstemming op het gebied van woningbouwprogrammering;

2. Aandacht voor arbeidsmigranten: het vergroten van de aanbod van en informatie over huisvesting voor deze doelgroep.

Regieplan

Om strakker te kunnen sturen op de doelen uit de woonagenda 2011-2014 is een regieplan toegevoegd. Deze gaat in op de woningvraag op korte en lange termijn, het woningbouwkader (de kaders waarbinnen de vraag kan worden gerealiseerd, zoals plancapaciteit, woningtype, woonmilieu en economische omstandigheden) en regie (de wijze waarop de gemeente probeert het aanbod beter op de vraag te laten aansluiten).

Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven: "Het regieplan is een belangrijke aanvulling op de woonagenda. De woningmarkt is dynamisch. We moeten sturen maar ook bijsturen op momenten dat dit nodig blijkt. Uiteraard blijven we de vinger aan de pols houden daar waar het gaat om de stedelijke programmering. De uitwerking hiervan, en de plancapaciteit die daarbij hoort, kan niet los worden gezien van de woonagenda."

Vervolg

De raadscommissie Ruimte van 4 oktober aanstaande bespreekt de woonagenda 2011-2014.

Breda, 21 september 2011