Gemeente Echt-Susteren


Archeologische vondsten bij werkzaamheden Vrijthof in Echt

Op het Vrijthof in Echt zijn tijdens werkzaamheden aan het Vrijthof archeologische vondsten gedaan zoals een gracht waaruit diverse spullen naar boven kwamen. Grachten zijn voor archeologen heel interessant omdat in vroegere tijden mensen vaak hun huisvuil hierin dumpten.

Â

Er zijn spullen van recente datum gevonden zoals schoenzolen, Saks porselein, aardewerk van Petrus Regout en glaswerk uit de 18e en 19e eeuw. Ook griffels en knikkers, vermoedelijk van de oude jongensschool, zijn aangetroffen. Er is ook aardewerk van oudere datum gevonden, vooral materiaal uit de 17e en 18e eeuw, maar ook wel wat uit de Middeleeuwen. Het oudste voorwerp is een kannetje uit de late Middeleeuwen, ca. 15e eeuw.

Â

De werkzaamheden aan het Vrijthof vinden plaats als onderdeel van de herinrichting van de Plats en de Bovenstestraat. De gemeente heeft opdracht gegeven aan de archeologen van Grontmij om te kijken wat zich onder de grond bevindt tijdens het vervangen van het rioolsysteem, het betreft immers het oudste stukje van Echt. Zij worden daarbij geassisteerd door leden van de archeologische werkgroep AWEL, onderdeel van Heemkundekring âEchter Landjâ. âHet is belangrijk voor het nageslacht om vondsten te registreren. Zo leren we meer over de bevolking van Echt en hun gebruikenâ, geeft wethouder Coen Geraads aan.

Â

Wilt u meer weten over de opgravingen? Kijk dan op de website voor een uitgebreid artikel of op de website www.echterlandj.nl.

Â