Lefier


Ecocredo

fantastische opening Ecocredo

Met het loslaten van duizend ballonnen uit een grote wereldbol zijn de 12 Ecocredo woningen aan de Maalsteen in Borger op 16 september officieel geopend door Wubbo Ockels, Erwin Bel, wethouder Jacob Bruintjes en de nieuwe bewoners van Maalsteen 17 t/m 23.

Ecocredo

officiële opening
Erwin Bel, directeur van Lefier ZuidoostDrenthe, opende de feestelijke bijeenkomst met een toespraak over dit bijzondere project. Hij vertelde over de aanleiding en achtergrond van de bouw van deze duurzame huurwoningen. Vervolgens was het woord aan Wubbo Ockels. Als autoriteit op het gebied van duurzaamheid gaf hij zijn visie op het Ecocredo-project van Lefier. Het laatste woord was aan de trotse wethouder van de gemeente Borger-Odoorn, Jacob Bruintjes. Trots op zoân uniek en belangrijk project in zijn gemeente.

openingshandeling
Na de toespraken togen de ruim 100 aanwezigen naar buiten voor de openingshandeling. In een grote met warme lucht gevulde aarde zaten
1.000 ballonnen. Aan de ballonnen zat een kaart met een wens voor een duurzame wereld van medewerkers van Lefier en de kinderen van de scholen in Borger; de Montessorischool Borger, de Grollemanschool en De Borgh. De 3 sprekers en een aantal bewoners van de Ecocredo-woningen openden samen de aarde waarna de wensballonnen het luchtruim kozen.

Ecocredo Ecocredo

Ecocredo
Het project met de naam Ecocredo is een pilotproject waarmee Lefier ecologisch bouwen en economisch wonen combineert in het zogenaamde 'nieuwe wonen'. Afhankelijk van het gebruik heeft de huurder voor het normale dagelijkse energieverbruik geen extra stroom meer nodig. De Ecocredo woningen leven van de zon en wekken hun eigen energie op door gebruik te maken van diverse duurzame computergestuurde energietechnieken. Zonnepanelen zorgen voor stroom en collectoren voor warm water en warmte. Alle vrijgekomen warmte wordt opgevangen en opgeslagen. Indien nodig wordt er bijgesprongen door een warmtepompinstallatie die voor de verwarming en warm water zorgt.

Nominatie Dubo Award 2011
De Ecocredo woningen zijn genomineerd voor de Dubo Award 2011. Op 28 september wordt de Dubo Award uitgereikt aan het beste duurzame product, systeem, concept of idee dat grote potentie heeft voor de markt. De bezoekers van de Dubo-dagen en een jury bepalen het winnende project.
Ecocredo

monitoren
De komende vijf jaar gaat Lefier het energieverbruik monitoren en de ervaringen van bewoners onderzoeken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een emotica-computer, waarmee de gegevens worden uitgelezen. Bewoners wordt regelmatig gevraagd naar hun mening over en ervaring met de voorzieningen in de woningen. Ecocredo is een uniek pilotproject dat draait om het nieuwe wonen. De resultaten zijn essentieel voor de ontwikkeling van wonen in de toekomst.