Gemeente Terschelling


Gemeente presenteert begroting 2012

De gemeente heeft de begroting rond voor het jaar 2012. De basis voor deze begroting is gelegd bij de begroting van vorig jaar en de afgelopen voorjaarsnota. Dit betekent dat de toen geformuleerde hoofddoelstellingen overeind blijven:


- maatschappelijke voorzieningen zoveel mogelijk in stand houden en versterken


- een gezonde financiële buffer houden voor de toekomst door niet te veel in te teren op de gemeentelijke reserves.

Om dit ook in 2012 te bereiken zal de gemeente ondermeer bezuinigen op de eigen organisatie, onder meer EUR 100.000 op de formatie. Ook de inwoners van Terschelling dragen hun steentje bij. De vorig jaar aangekondige en door de gemeenteraad aangenomen meerjaarlijkse verhoging van de OZB-belasting wordt doorgezet. De gemeente zorgt ervoor dat zij iets achter de hand heeft voor tegenvallers en voert een behoedzaam beleid. Zo zijn niet alle wensen uit de Voorjaarsnota gehonoreerd. Er wordt bijvoorbeeld geen extra geld uitgetrokken voor grootschalig onderhoud van gebouwen en extra wensen voor de herinrichting van Lies. Overigens liggen de in 2011 aangekondigde bezuinigingen volledig op koers, zodat daaruit geen tegenvallers te verwachten zijn.

Uit de vandaag gepresenteerde plannen van de rijsksoverheid komt naar voren dat de inkomsten uit het Gemeentefonds waarschijnlijk lager uit zullen vallen in 2012. Verder wil het rijk steeds meer taken overhevelen naar gemeenten. Dit lijkt onze grootste uitdaging op de langere termijn. De vraag is in hoeverre het rijk naast de taken ook de financiële middelen overdraagt. Voor een gemeente met een schaal als Terschelling betekent het uitvoeren van meer taken dat we er niet aan ontkomen dit samen met andere gemeenten te doen.

De begroting wordt behandeld in de vergadering van de raadscommissie op 18 oktober en de raadsvergadering op 8 november 2011.