Belgische Federale Overheid

Dadaab, Kenia

Minister Chastel bezocht `s werelds grootste vluchtelingenkamp in Dadaab, Kenia

Datum: 21 september 2011

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel bezocht op maandag 12 september het vluchtelingenkamp in Dadaab, Noordoost-Kenia. Door het uitblijven van de regens kampt de Hoorn van Afrika met extreme droogte. Als gevolg daarvan, en mede door de oorlog in Somalië, ontstond een hongersnood die tot ergste van de voorbije 60 jaar wordt gerekend. In Dadaab stroomden sinds 1 januari 2011 reeds 150.000 mensen toe, wat het kamp doet aanzwellen tot 450.000, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld.

Minister Chastel bezocht de kampen in het gezelschap van de Belgische ambassadeur te Nairobi Bart Ouvry en Erik Todts en Yves Willemot van het consortium voor noodhulp 1212. Journalisten van VRT, La Libre Belgique, Le Soir, Metro en Sudpresse reizden ook mee. De minister peilde naar de noden van de vluchtelingen door de activiteiten van diverse hulporganisaties (UNHCR, WFP, Oxfam, CARE, UNICEF, Handicap International...) te bezoeken: de registratie van vluchtelingen, een medische controle, een voedselbedeling en de bouw van een nieuw tentenkamp.

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking maakte reeds 12 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp in de Hoorn van Afrika. Daarvan kende minister Chastel de laatste 3 miljoen toe na het bezoek aan het kamp.

Ontdek de acties van België in de Hoorn van Afrika Externe link Bekijk de foto's van het vluchtelingenkamp in Dadaab op Flickr Externe link