Veilig Verkeer Nederland

Japanse belangstelling voor seniorenprojecten VVN

woensdag, 21 september 2011

De Japanse delegatie krijgt uitleg over de seniorenprojecten van VVN. De vergrijzing in Japan verloopt nog sneller dan Nederland. Over een paar jaar is veertig procent van de Japanse bevolking ouder dan 65 jaar. Dat vertaalt zich nu al in een forse toename in het aantal verkeersongevallen met ouderen. Alle reden voor een delegatie van Japanse verkeersveiligheidsspecialisten om een bezoek te brengen aan VVN. Want hoe bereikt VVN de oudere verkeersdeelnemer?

Vertrouwen in het verkeer

Speciaal voor de oudere verkeersdeelnemer heeft VVN verschillende verkeersveiligheidstrainingen ontwikkeld. De Japanse delegatie was in het bijzonder geĂŻnteresseerd in de projecten over fietsvaardigheid. De Japanse autoriteiten hebben grote moeite om ouderen te bereiken. In de eilandstaat worden nog geen activiteiten georganiseerd op de schaal en wijze waarop VVN dat doet.

Gerard Willems, projectleider senioren van VVN, en vrijwilliger en adviseur ouderen Hans van Noordende lichtten de trainingen van VVN toe. Zij zijn de organisatoren van de cursus `Fietsen zonder zorgen' voor 65-plussers in de oostelijke provincies. In deze fietscursus worden theorie en behendigheid opgefrist, wat het vertrouwen van ouderen in het verkeer vergroot. Want ervaren of niet, daar schort het vaak aan.

Slalommen op de fiets

Tijdens het bezoek kwam ook de e-bike ter sprake, die in Japan een enorme vlucht neemt. Met alle gevolgen van dien, want met 25 kilometer per uur door een miljoenenstad fietsen, kan voor ouderen erg gevaarlijk zijn. Het zijn vaak de mensen bij wie fietsbeheersing en fysieke conditie niet meer zo sterk zijn, die voor de e-bike kiezen. Terwijl het op de zware e-bike juist moeilijker is om snel te reageren, te remmen en bochten te nemen dan op een gewone fiets.

Zo lastig was het gelukkig niet op het fietsparcours dat voor de delegatie was uitgezet. Deze kreeg de behendigheidsoefeningen voorgezet die deel uitmaken van `Fietsen zonder zorgen'. Wel ervoeren de Japanners dat het een hele uitdaging kan zijn om te slalommen en al fietsend van pyloon naar pyloon voorwerpen te verplaatsen.

VVN heeft de delegatie weten te inspireren met haar trainingspakket. Een Japanse versie van `Fietsen zonder zorgen' zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.

Meer weten over 'Fietsen zonder zorgen'? Download de cursusfolder.

Hoofdinspecteur verkeerspolitie Tsuguaki Tanaka op het fietsparcours.