Rijksoverheid

Nieuwe nalevingscampagne: `(Bij)verdienen en vrijwilligers en een uitkering'

Nieuwsbericht | 21-09-2011

Op 19 september is gestart met de nieuwe nalevingscampagne `(Bij)verdienen en vrijwilligers en een uitkering'. Het doel van de campagne is om bij klanten van UWV en gemeenten onder de aandacht te brengen wat uitkeringsinstanties verstaan onder werk.

De campagne is onderdeel van `Voorkom problemen. Weet hoe het zit', de doorlopende campagne die het ministerie van SZW samen met UWV, gemeenten en SVB voert om bewustwording onder uitkeringsgerechtigden te vergroten.

De nieuwe campagne sluit aan bij de boodschap van minister Kamp en het kabinet dat `fraude niet mag lonen'. De nadruk ligt op de meldingsplicht van werk naast je uitkering. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste uitkeringsgerechtigden wel weten dat ze betaald of onbetaald werk naast hun uitkering moeten melden. Maar in de praktijk verschilt hun definitie van werk vaak van die van uitkeringsinstantie. Een klusje voor de buren, regelmatig oppassen, vrijwilligerswerk, het valt allemaal onder de definitie werk. Ook als er alleen een onkostenvergoeding tegenover staat.

Kijk voor meer informatie op externe link: www.weethoehetzit.nl