GroenLinks strafbaarstellen illegaliteit onuitvoerbaar Grote tekst

Europese Commissie: Plannen Leers voor strafbaarstellen illegaliteit onuitvoerbaar

Woensdag 21 september 2011, 11:02u - Judith Sargentini
* illegaliteit

* migratie en asiel

Europese Commissie: Plannen Leers voor strafbaarstellen illegaliteit onuitvoerbaar

De plannen van de Nederlandse minister Gerd Leers om illegalen vast te zetten zijn in strijd met Europese regels. Dit blijkt uit antwoorden van de Europese Commissie op schriftelijke vragen van onder andere GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Volgens de Europese Terugkeerrichtlijn en een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie, blijkt dat lidstaten geen wetgeving mogen invoeren waarbij vrijheidsbeperkende maatregelen worden opgelegd aan illegalen slechts omdat ze illegaal zijn. Hiermee toont de Europese Commissie aan dat de plannen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen praktisch onuitvoerbaar zijn.

Sargentini: "Een illegaal mag alleen worden vastgezet met het oog op een eventuele terugkeer naar het land van herkomst, en daar is in de wet van Leers geen sprake van. Illegaal verblijven in Europa mag geen gevangenisstraf opleveren."

Het kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen door middel van hechtenis of een geldboete van maximaal 3800 euro; bij niet betalen van de boete volgt alsnog een vervangende hechtenis. In de meeste gevallen zal een illegaal deze boete niet kunnen of willen betalen. Hem dan maar gevangen zetten, alleen maar omdat hij illegaal is, is in strijd met Europese wetgeving, zo stelt de Europese Commissie nu opnieuw.

De Europese Commissie is eind januari van dit jaar een inbreukprocedure gestart tegen Nederland wegens het niet volledig implementeren van de Terugkeerrichtlijn. "Nederland heeft nog steeds niet de Terugkeerrichtlijn volledig geïmplementeerd, terwijl ze daar bijna drie jaar de tijd voor had. Het feit dat Nederland regelgeving wil invoeren die indruist tegen de letter en de geest van deze richtlijn maakt de situatie alleen maar nog erger", aldus Sargentini.