Provincie Utrecht

Kennismaking Groene Hart; kansen en uitdagingen

De commissies Ruimte, Groen en Water van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht brachten een werkbezoek aan het Groene Hart. Doel van het bezoek was om de nieuwe statenleden te informeren over het gezamenlijke integrale beleid van de drie provincies voor het Groene Hart. Daarnaast kregen de statenleden inzicht in de werkzaamheden die het Programmabureau Groene Hart uitvoert.

In de periode van 2007 - 2011 is een interprovinciale statenwerkgroep Groene Hart werkzaam geweest. Deze werkgroep, bestaande uit statenleden van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht heeft meegedacht over de kaders voor een gezamenlijk Groene Hart beleid. Dit deed zij in nauwe samenwerking met de stuurgroep Groene Hart, waarin de betrokken gedeputeerden uit de drie provincies zitten. Dit heeft geresulteerd in het opstellen van de zogenoemde Voorloper Structuurvisie Groene Hart, de gezamenlijke bouwsteen voor de afzonderlijke provinciale Structuurvisies. Dit gebeurde mede op verzoek van het Rijk, dat zich inmiddels niet meer bemoeit met het Groene Hart, omdat het nationale landschappen beleid verder aan de provincies wordt over gelaten.

Noord en Zuid-Holland hebben inmiddels een provinciale ruimtelijke structuurvisie (PRS). Utrecht stelt in 2012 haar PRS vast.

Blauwe Meije

De statenwerkgroep Groene Hart heeft begin 2011 haar werkzaamheden afgerond. Om de nieuwe statenleden te informeren over het beleid en kennis te laten maken met het programmabureau Groene Hart, gingen de Ruimte, Groen en Water commissies op bezoek in het Groene Hart. Op de plek waar de grenzen van Utrecht en Zuid-Holland elkaar raken, staat `De Blauwe Meije', een voormalige boerderij die is omgebouwd tot bezoekerscentrum voor workshops, trainingen, presentaties etc. De Blauwe Meije is een voorbeeld van particulier ondernemerschap in het Groene Hart, waarvan de realisatie mogelijk was dankzij het draagvlak onder de bewoners van het gebied. De Blauwe Meije werkt nauw samen met andere ondernemers uit het Groene Hart en met elkaar lukt dat heel aardig.

Sterk merk

Tijdens de bijeenkomst werd er gesproken over de werkzaamheden van het programmabureau Groene Hart. Uit de presentaties bleek dat de ruimtelijke kwaliteit, recreatieve bereikbaarheid, de leefbaarheid en de vitaliteit van het gebied de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd. Daarnaast worden er de laatste jaren steeds meer projecten gerealiseerd, die door de inwoners van het gebied zelf zijn opgezet. De grote bedreiging van het gebied vormt de bezuiniging van het Rijk, dat niet langer geld voor de nationale landschappen uittrekt. Om er voor te zorgen dat het Groene Hart niet ten prooi valt aan verrommeling, blijft de planologische en ruimtelijke bescherming door de provincies gehandhaafd. De Voorloper is hierbij een belangrijk instrument en waarborgt ook een integrale aanpak van de drie provincies. Om het gebied aantrekkelijk en interessant te maken voor bezoekers, is het Groene Hart als sterk merk in de markt gezet.

Kans

Vervolgens brachten de commissieleden een bezoek aan Natuurmonumenten, waar gesproken werd over het spanningsveld waarbij de bijzondere ecologie in het Groene Hart samen moet gaan met het bestaand - veelal agrarisch - gebruik en de economie van het gebied. Ondanks dat spanningsveld verwacht natuurmonumenten goede resultaten op dat terrein. De vele opgaven maken het gebied kansrijk. Natuurmonumenten benadrukt dat, nu het Rijk zich heeft teruggetrokken, het lot van het Groene Hart in handen van de provincies ligt. Natuurmonumenten ziet daarbij de kans voor de provincie om de regierol te ontplooien zonder de bemoeienis van het Rijk. De belangrijkste taak daarbij is het planologisch beschermen van het Groene Hart door water, natuur en recreatiedoelen te combineren.

Rondvaart

De dag werd afgesloten met een boottocht over de Nieuwkoopse plassen, die in één van de grootste open veenmoerasgebieden in Europa liggen. Beheerders van Natuurmonumenten en het Waterschap vertelden daarbij over hun werkzaamheden in het gebied en de uitdagingen daarbij.