Provincie Utrecht

Innovatie techniek zorgt voor betere conditie van de dijk

Sinds 2007 werkt de Stichting IJkdijk (consortium van overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven) aan monitoringstechnieken om met sensoren in dijken te meten en deze data bruikbaar te maken voor beheer, onderhoud en risicomanagement. Nu is het moment aangebroken dat metingen in 'echte' dijken (LiveDijk) mogelijk zijn.

De provincie Utrecht participeert in het LiveDijk project met een bedrag van EUR 100.000,- omdat dit een unieke kans biedt om voorop te lopen in de ontwikkeling van deze innovatieve techniek. De kadebreuk in Wilnis in 2003 heeft duidelijk gemaakt dat voor goed inzicht in de toestand van een kering alleen visuele inspectie niet altijd voldoende is.

Door te meten in dijken is veel beter inzicht mogelijk in de actuele conditie van de dijk. Dit kan leiden tot optimalisatie van: beheer en onderhoud, risicobeheersing en de toetsing van waterkeringen. De pilot LiveDijk Utrecht legt de nadruk op vertaling van meetdata naar direct bruikbare informatie voor de beheerder. Dit aspect is in eerdere experimenten nog niet uitgewerkt. Uniek is ook dat in Utrecht ook gemeten gaat worden in een regionale kering (veendijk langs de Grecht).

De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met kennisinstellingen (TNO) en bedrijfsleven (Custodia Group BV).

Binnen de pilot LiveDijk Utrecht zal worden gemeten in een primaire waterkering (in beheer bij Rijkswaterstaat, locatie Voorhavendijk bij de Beatrixsluis bij Nieuwegein) en een regionale waterkering (de Grechtdijk, in beheer bij HDSR). De Stichting IJkdijk zal de projectleiding voeren, zij heeft uitgebreide expertise van dergelijke monitoringspilots. De provincie zal participeren in de begeleidingsgroep.

De looptijd van de pilot is vooralsnog twee jaar. Ingezet wordt op een start van de pilot begin oktober 2011.