Provincie Utrecht

Veel vragen tijdens vragenhalfuurtje PS

De SP en de PVV maakten gebruik van het vragenhalfuurtje tijdens de vergadering van de Provinciale Staten op maandag 19 september 2011. De partijen stelden vragen over verschillende onderwerpen.

De PVV wilde weten of Gedeputeerde Staten zich in voldoende mate inspannen om huurders te vinden voor de leegstaande verdiepingen in het nieuwe Provinciehuis. De partij drong aan om aan de provincie verbonden en/of gesubsidieerde partijen die elders huren, over te halen om zich te huisvesten in het nieuw Provinciehuis. Gedeputeerde Krol gaf aan dat GS hun best doen om organisaties te bewegen bij de provincie te huren, maar dat zij verbonden en/of gesubsidieerde partijen niet gaan dwingen.

Vragen PVV

De PVV wilde ook weten wanneer de Staten een overzicht kunnen verwachten van projecten uit de Versnellingsagenda die, na goedkeuring door PS, uitgevoerd kunnen worden. Gedeputeerde Van Lunteren gaf aan dat de Staten, als het mee zit, volgende vergadering een overzicht krijgen. De Partij stelde ook vragen over het conflict tussen de gemeenteraad van Utrecht en burgemeester Wolfsen. Van Lunteren gaf, als loco-commissaris van de Koningin, aan dat de commissaris contact heeft met burgemeester Wolfsen, maar dat er geen sprake is van een conflict tussen de gemeenteraad en de burgermeester. Als laatste stelde de partij vragen over bepaalde projecten van de gemeente Utrecht, mede door de provincie gefinancierd, die in de ogen van de PVV niet nauwkeurig zijn uitgevoerd. Gedeputeerde Van Lunteren gaf aan dat de gezamenlijke projecten die de provincie met de gemeente Utrecht uitvoert goede projecten zijn en dat zij daar aan blijven meewerken.

Inrichtingskosten

De SP stelde, naar aanleiding van een artikel in de het AD/UN van zaterdag 18 september, vragen over de inrichtingskosten van de nieuwe kamers van het college. Daarvoor is maximaal 24.000 euro gereserveerd, blijkt uit het AD. De SP wilde weten of GS bereid zijn om die kosten te verlagen naar maximaal 6.000 euro.

Gedeputeerde Krol gaf in zijn antwoord aan dat de richtlijn voor het inrichten van de kamers 20.000 euro (excl. BTW) is en dat er gekozen zal worden voor een gestandaardiseerde inrichting, zodat de kamers jarenlang meekunnen. GS zijn nu niet van plan om die richtlijn aan te passen. De aanbesteding moet nog plaatsvinden.

Vragen SP

Verder stelde de SP vragen over de definitieve afschaffing van de strippenkaart op 3 november 2011. De partij vindt dat niet verantwoord en is van mening dat de belangen van de Utrechtse reiziger ten koste gaan van de voortgang van het landelijke project. Gedeputeerde Van Lunteren erkende dat een aantal zaken nog niet goed op de rit staat, maar dat deze zaken landelijk aangepakt moeten worden. Hij noemde het verantwoord om het landelijke beleid uit te voeren. Als laatste stelde de SP vragen over de stort van zand en ander bodemmateriaal in het bos Birkhoven (Soest) door afvalverwerker Smink/Zandink. De partij gaf aan dat de stort zonder vergunning is uitgevoerd en vroeg naar de bereidheid van GS om een bodemonderzoek te laten uitvoeren. Gedeputeerde De Vries gaf aan dat de gemeente Soest op dit terrein bevoegd gezag is en dat zij over de vergunningverlening gaat. Er is bodemonderzoek uitgevoerd, aldus de gedeputeerde, en daaruit bleek geen gegronde twijfel op basis waarvan een verifieerbaar onderzoek nodig is.