Gemeente Zeist


Politiek besluitvormingsproces start

Na zorgvuldige afweging in het college, viel op dinsdag 20 september 2011 het collegebesluit over bezuinigingsvoorstellen. Het is de gemeenteraad van Zeist die zich nu gaat buigen over de voorstellen om te komen tot een definitief besluit.

Met het collegebesluit is weer een stap gezet in het grootschalige interactieve bezuinigingsproces 'De Dialoog' waar veel experts uit de samenleving een grote bijdrage aan hebben geleverd. In acht themagroepen zijn zij in ongeveer 6 bijeenkomsten gekomen tot bezuinigingsvoorstellingen die de Zeister begroting sluitend moeten maken. Ook via het digitaal forum, via het burgerpanel en bij de straattekeningen die zijn gemaakt in het centrum van Zeist en in alle dorpen, zijn veel ideeën aangedragen. Deze zijn meegegeven aan de expertcomités.
De samenleving heeft een hoofdrol gespeeld in de bezuinigingsvoorstellen die nu voor besluitvorming voorliggen.

De afweging van het college van B&W

Het college had de taak om de bezuinigingsvoorstellen te beoordelen op de daadwerkelijke realiseerbaarheid. In technische zin, maar ook in politiek-maatschappelijke zin. Alle voorstellen bij elkaar kunnen een te groot effect hebben op bepaalde (kwetsbare) doelgroepen. Dit maatschappelijk incasseringsvermogen was een belangrijk criterium voor het college, zoals het dat ook in de overwegingen van de experts is geweest. Het was een lastige afweging, omdat het college geen afbreuk wil doen aan het goede werk van de expertcomités. Soms is daarom een voorstel op punten aangepast. In het raadsvoorstel zijn de overwegingen van het college bij alle bezuinigingsvoorstellen uit de witboeken verwoord als advies aan de raad.

In die afwegingen is van de EUR 6,2 miljoen aan bezuinigingsvoorstellen uit 'De Dialoog', voor EUR 4,1 miljoen als "direct inpasbaar" bestempeld en overgenomen door het college als advies aan de raad. Slechts een paar voorstellen is om politieke redenen als niet wenselijk aangemerkt. Daarnaast zijn er nog ideeën en voorstellen niet beslisrijp, omdat de (financiële) consequenties nog niet inzichtelijk zijn of niet zeker genoeg waren. Ze zijn nog niet "rijp" om financieel mee te kunnen tellen in het sluitend maken van de begroting. Maar ook dit zijn waardevolle uitkomsten van de bezuinigingsdialoog. Zij blijven in beeld als bezuinigingsmogelijkheden en worden nader onderzocht en uitgewerkt.

Feitelijk is de gehele taakstelling van EUR 6,2 miljoen door de expertcomités op tafel gelegd. Dit is een bijzonder knappe prestatie.

Er resteerde een bedrag van EUR 2,1 miljoen dat moest worden gevonden om de voorliggende begroting sluitend te krijgen. Hiervoor is EUR 1,4 miljoen gevonden in het anders hanteren van financieel technische mogelijkheden die de gemeente heeft binnen haar begroting. Het is te gecompliceerd om hier in het kort een nadere toelichting op te geven, maar noemenswaardig is wel dat één van de belangrijke maatregelen om geld vrij te maken komt van één van de experts.

Naast deze financieel technische maatregelen, moet de gemeente voor een sluitende begroting nog een bedrag van EUR 7 ton dekken uit de eerder genoemde bezuinigingsvoorstellen en -ideeën die nog niet als harde besparingen kunnen worden geboekt. Na een nadere uitwerking komen hier aanvullende bezuinigingsmaatregelen uit voort. Deze worden integraal afgewogen door de raad in het voorjaar van 2012.

Nu het collegebesluit is genomen, doorlopen we de volgende stappen in het politieke besluitvormingsproces:

6 oktober Hoorzitting: Samenleving spreekt in en raad vraagt

Op 6 oktober 2011 start het officiële politieke besluitvormingsproces van de raad. Waarbij de samenleving zich laat horen, de politiek luistert, informeert, debatteert en besluit. Om 19.30 uur wordt een Hoorzitting gehouden in de Broederkerk (op het Zusterplein) in Zeist. De bijeenkomst is openbaar. Tijdens deze bijeenkomst heeft de samenleving de gelegenheid om aan de hand van de bezuinigingsvoorstellen in te spreken en hun standpunt weer te geven. De raadsleden luisteren en stellen vragen. Maar gaan niet in debat en besluiten die avond nog niets.

Aan de hand van publicaties op onze informatiepagina Van 't Rond in De Nieuwsbode op 21 en 28 september en 5 oktober 2011, berichtgeving op deze website en tweets, wijzen we onze inwoners op de bezuinigingsvoorstellen en de mogelijkheid tot inspreken. Ook redactionele berichten van lokale en regionale media dragen bij aan het zo breed mogelijk bekendmaken van de aanstaande besluitvorming. Zo doen we recht aan het democratisch proces.

Wilt u inspreken op de voorstellen? Alle insprekers worden verzocht zich uiterlijk 3 oktober 2011 aan te melden via het aanmeldingsformulier op deze website.

11 oktober Ronde Tafel: Raad consulteert college

Vervolgens vindt er een openbare Ronde Tafel plaats op 11 oktober 2011 vanaf 20.45 uur. Tijdens deze ronde heeft de gemeenteraad de gelegenheid om aan het college van B&W vragen te stellen over de voorstellen. Bijvoorbeeld over consequenties en haalbaarheid. Tijdens de Ronde Tafel gaat de politiek niet met elkaar in discussie. Dit gebeurt tijden de volgende ronde, het Debat.

25 oktober Debat: Politiek discussieert

Na de Ronde Tafel vindt op 25 oktober 2011 het Debat plaats. Ook dit is een openbare bijeenkomst. U kunt als toehoorder plaatsnemen op de publieke tribune, maar u kunt niet inspreken tijdens de vergadering. Fracties gaan met elkaar in discussie. En ook de collegeleden komen aan het woord.

Omdat de besluitvorming van de bezuinigingsdialoog wordt gecombineerd met de begrotingsbehandeling, start het Debat zoals gebruikelijk al om 14.00 uur 's middags met de Algemene Beschouwingen, waarbij alle fracties (10) achtereenvolgens een reactie geven op de Begroting 2012 en alle bijbehorende voorstellen. Aansluitend vindt het politieke debat plaats dat naar verwachting tot laat in de avond duurt. Als die avond het Debat nog niet kan worden afgerond, wordt de vergadering geschorst en op 27 oktober 2011 vanaf 19.30 uur voortgezet.

8 november De Raad: Besluitvorming door raad

Dan is het zover. Op 8 november 2011 om 19.30 uur gaat de raadsvergadering van start waarbij wordt toegewerkt naar een besluit over het Centraal witboek, de witboeken per thema en de Begroting 2012. Ook dit is een openbare vergadering, waarbij geïnteresseerden kunnen plaatsnemen op de publieke tribune. De agenda vindt u te zijner tijd op deze website en op de informatiepagina's Van 't Rond in de Nieuwsbode.

Na besluitvorming

Na de besluitvorming, breekt een nieuwe fase aan: de uitwerking van de voorstellen naar concrete actieplannen. Hierin is opnieuw een hoofdrol weggelegd voor de Zeister samenleving, want ook dat doen we met elkaar. Alleen door gebruik te maken van elkaars kennis en kracht, kunnen we de soms moeilijke financiële ingrepen ombuigen tot een positieve prikkel tot gemeenschappelijke vernieuwing in Zeist, Austerlitz, Huis ter Heide, Bosch en Duin en Den Dolder. Daar zijn wij van overtuigd.

Inzien van de documenten

Het Centraal witboek en de afzonderlijke groenboekenen witboeken per thema, evenals het raadsvoorstel met de afweging van het college, staan sinds woensdag 21 september op deze website.